hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Erre még a jegybank is rácsodálkozott

A jegybanki jelentésben kitérnek arra, hogy kiugró mértékben nőttek az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatási kifizetések, írja a Napi.hu.

Tíz év alatt megduplázódott a magánegészségügyi szolgáltatások finanszírozása. 2022-ben már 22 milliárd forintot fizettek magánellátásra az egészség- és önsegélyező pénztárak tagjai, míg 2021-ben 19 milliárd forintot, 2012-2015 közötti időszakban 10-11 milliárd forintot fizettek ki valamilyen magánegészségügyi szolgáltatásért - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentéséből.

Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy harmadát magánforrásból finanszírozzák. Ezzel a költéssel regionális szinten, és Európában is az élbolyba tartozunk. Az állami egészségügyben az egyre hosszabb várakozási idők, a várólisták feltorlódtak, így a betegek a költségek oroszlánrészét inkább saját zsebből fizetik, és nem jó hír számukra, de egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlni. A leggyakrabban igénybe vett vizsgálatok árai Budapesten átlagosan 13,6 százalékkal, vidéken pedig 36,5 százalékkal emelkedtek 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

A háztartások évente ezer milliárd forintot költenek egészség célra. Ennek nagyjából a felét teszi ki a magán járó- és fekvőbeteg ellátás, az egynapos műtétek, a fogászat, a diagnosztika, a labor, ultrahang, CT, MRI - és szűrővizsgálatok. A másik felét a gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz boltokban hagyják a betegek.

2022-ben a tagok 560 ezer esetben vettek igénybe valamilyen szolgálatatást, a jegybanki adatok szerint a magánszektort használó pénztártagok száma nem nőtt jelentősen, 2012-2016 között évi 460 ezer körüli szolgáltatást vettek igénybe. 2020-ban, a Covid-járvány időszakában, amikor a személyes orvos-beteg találkozások száma csökkent a pénztárak 425 ezer esetet jelentettek magánegészségügyi ellátás finanszírozása kategóriában. 2021-ben már jelentősen 522 ezerre emelkedett az magánszektort igénybe vevők aránya.

A jegybanki jelentésben kitérnek arra is, hogy kiugró mértékben nőttek az egészség- és önsegélyező pénztári szolgáltatási kifizetések. A pénztárakon keresztül a szolgáltatási kifizetések 5,5 milliárd forinttal nőttek, összesen 65 milliárd forintot fizettek ki a tagok tavaly, egy évvel korábban 59,5 milliárd forintot.

Erre költötték a legtöbbet:

  • 40 százalékuk gyógyszert, speciális tápszert, vitaminkészítmények vett;
  • 34,7 százalékos részaránnyal az egészségügyi szolgáltatást finanszíroztak, fogászati kezelést vagy a CT-t esetleg MR-vizsgálatot;
  • 15,7 százalékuk gyógyászati segédeszközt vásárolt. 

Volt, aki lakáscélú jelzálog hitelét rendezte a pénztári megtakarításából és volt, aki gyermeke beiskolázására  fordította a megtakarítását.

A 2012-2015 években gyógyszer vételárának támogatására a pénztártagok összesen 30-32 milliárd forintot vettek igénybe, ami a teljes kiadási összeg körülbelül 55 százalékát tette ki. 2016-tól ez az összeg csökkenni kezdett, a csökkenés oka egyértelműen az, hogy a tagok nem gyógyszerekre, hanem más szolgáltatásokra szánják a megtakarításaikat.

A teljes információ

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink