hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Erőteljes növekedés az egészségpénztáraknál

Az önkéntes egészségpénztárakban erőteljes volt mind a taglétszám, mind a vagyon bővülése 2023 első negyedévében – írja a Profitline.

2023 első negyedévében már közel egymillió tagot számláltak a pénztárak, ami éves szinten 43 ezer fős (4,5%) növekedést jelent. Az összesített vagyon ennél is nagyobb mértékben, közel 12%-kal 68 milliárd forint közelébe emelkedett. A tagdíjbevételek 22%-ot megközelítő mértékben nőttek éves összevetésben úgy, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók hasonló ütemben növelték befizetéseiket. Az egészségpénztáraknál a tagok befizetései még jelentősebb súlyúak, mint a nyugdíjpénztárak esetében, arányuk több mint 86 százalék – írja a Profitline.

Bár az adójogszabályok jelenleg nem támogatják a munkáltatói befizetéseket, itt is tetten érhető a munkáltatók nagyobb felelősségvállalása, aktivitása.  Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben az adózás vagy járulékfizetés terén újra kedvezményessé tenné az állam ezt a juttatást, az még nagyobb teret adhatna ennek az öngondoskodási formának – fogalmazott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke, Nagy Csaba.

Kiemelte: „az adataink arra utalnak, hogy az egészségpénztári tagok tisztában vannak azzal, hogy ez az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási forma milyen sokoldalúan kihasználható: 2022 első negyedévéhez képest közel 43%-kal ugrott meg a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege”.

(forrás: Profitline)
hirdetés

Könyveink