hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A magyarok már nem a lakásra, hanem egészségmegőrzésre gyűjtenek

2022. első félévében a pénztári befizetések összege és a belépők száma is emelkedett, derült ki a Pénztárkonferencián a Napi.hu szerint.

A digitális fejlesztések folytatása, a pénztári tagság és az öngondoskodás fontosságának megőrzése a legnagyobb kihívás, ami a pénztárak előtt áll a következő években – mondta Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a Pénztárkonferencián tartott előadásában.

Magyarországon körülbelül kétmillió olyan önkéntes pénztártag van, aki számára kiemelten fontos a pénzügyi nehézségektől mentes időskor és az egészségmegőrzés anyagi feltételeinek biztosítása, az öngondoskodás.

A Covid-19 járvány serkentőleg hatott az egészségpénztárakra, az egyéni és a munkáltatói befizetések is emelkedtek. A tagok száma 2,9 százalékkal nőtt, a vagyon pedig 3,7 százalékkal emelkedett. A munkáltatói befizetések 7 százalékkal, az egyéni befizetések pedig 18,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi megtakarításokat.

De azért nem állunk túl jól – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, amikor a Pulzus Kutató szeptemberi közvélemény-kutatásának eredményeit mutatta be, kiemelve, hogy 2019-ben, amikor legutoljára rákérdeztek a megtakarítási célokra, akkor is a váratlan kiadás volt, a legfontosabb cél.

Figyelemre méltó változás – ami valószínűleg a koronavírus-járványnak és a feltorlódott várólistáknak köszönhető –, hogy az egészségügyi megtakarítási célok már második helyen szerepelnek, ez jelentős változás 2019-hez képest, amikor még a lakáscél szerepelt a második helyen.

Szintén fontosabbak lettek a nyugdíjcélú megtakarítások is, ezek korában még az ötödik, hatodik helyen szerepeltek, most pedig már a negyedik helyen állnak.

Érdekes, hogy a lakosság negyede, főleg az idősebbek számára a megtakarítás nem fontos. A megkérdezettek majdnem fele azért nem tesz félre, mert alacsonynak érzi a jövedelmét. Egészséggel kapcsolatos megtakarítása 12 százaléknak, nyugdíjcélú megtakarítása pedig a 18 év feletti lakosság 14 százalékának volt, és csak a megkérdezettek tizede rendelkezett mindkét megtakarítási formával. – írja beszámolójában a Napi.hu.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink