Gazdaság
Érdemes-e megadóztatni az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását?
Az utóbbi időben az amerikai Kongresszus fontolóra vette a magas cukortartalmú italok megadóztatását, mivel ezt az egészségbiztosítási fedezet kiterjesztéséhez segítséget nyújtó tényezőnek tekinti. Egyes elemzők az egészségtelen élelmiszerek szélesebb körű megadóztatását tartanák kívánatosnak.Az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása logikus lépésnek tűnik, annál is inkább, mivel a túlsúlyos amerikai állampolgárok aránya az 1980-as 15%-ról 33%-ra emelkedett. Azok, akik obezitással küzdenek, több egészségi problémára (szívbetegség, diabetes, csont-ízületi rendellenességek és daganatos megbetegedések kockázatára) hajlamosak. A túlsúlyos emberek éves egészségügyi kiadásai 700 USD-vel magasabbak, mint vékonyabb testalkatú társaiké. Amerikában az évente az obezitásra fordított kiadások összege meghaladja a 200 milliárd USD-t, és magasabb mint a dohányzás összköltsége. Mindez nemcsak a túlsúlyos embereket sújtja, mivel az adófizető állampolgárok állják az állami egészségügyi programok – így a Medicare program révén is – az obezitással kapcsolatos egészségügyi kiadások felét. A munkáltatók által támogatott privát egészségbiztosítás járulékai egységesek, nem függnek testalkati sajátosságoktól.
Kérdéses, hogy az obezitásra kivetendő adó hozna-e változást az emberek magatartásában? Számos vizsgálat mutatott ki összefüggést az élelmiszerek ára és a testsúly alakulása között. Ahogy a gyorséttermi ételek viszonylag olcsóbbá váltak, az embereken az elhízás jelei kezdtek mutatkozni. A RAND Corporation egyik, 50 éven felüliek körében 1992 és 2004 között folytatott vizsgálata szerint a kalóriák megadóztatása érzékelhetően, ugyanakkor fokozatosan érvényesülő hatást gyakorolhat az emberek testsúlyára. A testsúlyt érintő környezeti hatások, illetve egyéni sajátságok – jövedelem, egészségi állapot – figyelembevételével, a kutatók vizsgálták, hogy az élelmiszerárak alakulása hogyan befolyásolja a túlsúlyt jelző testtömegindex (BMI) értékét.
A BMI mutatóban nehéz rövid távon változást elérni, viszont a kalóriadús élelmiszerek árának 10%-os növekedése 20–30 év alatt olyan jelentős BMI-csökkenést eredményezhet, hogy ezzel az obezitás incidenciájának 1980 óta tapasztalt növekedése a felére lenne visszaszorítható.
Mindemellett kérdéses, hogy mely élelmiszerek viseljenek adóterhet, mivel nemcsak az ételek, hanem a mozgáshiány és az életvitel is meghatározó lehet az egészségügyi kiadásokat növelő egészségi problémák jelentkezése szempontjából.
Az Economistban megjelent cikk konklúziója, hogy amennyiben az embereknek nem áll módjukban élelmiszereiket megválasztani, a kevésbé egészséges ételek árának emelése csak a reálkeresetek csökkenését idézheti elő, és nem hat kedvezően a táplálkozási szokásokra és az egészségi állapotra.























