hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ennyit költünk a HIV/AIDS betegekre

Egy év alatt közel egymillió forinttal nőtt az AIDS/HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelésének társadalombiztosítási támogatása.

Idén szeptemberig 38 betegről derült ki, hogy AIDS-es, 1986 óta összesen 930 AIDS-beteget kezeltek hazánkban. A betegek ellátása tavaly 7,1 milliárd forintjába került a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), egy évvel korábban 6,1 milliárd forintot költött rájuk a NEAK.

Míg 2015-ben 3,6 millió forintot költött az AIDS/HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelésének a társadalombiztosítási támogatása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, addig 2016-ban 4,49 millió forintot – válaszolt a Világgazdaság kérdéseire a NEAK. Egy beteg ellátására tavaly 3,4 millió forintot, 2015-ben pedig 3,2 millió forintot számolt el a NEAK. A fekvőbeteg-ellátásban részesülő HIV-betegek a NEAK-nak tavaly 302 millió forintjába kerültek.

Hazánkban HIV-szűrésre kevesebben járnak, mint a nemzetközileg kitűzött cél. Az egyik legfontosabb eredmény az lenne, hogy a HIV-pozitív emberek 90 százalékát feltárják, így bekerüljenek az ellátórendszerbe, és ne adják tovább a fertőzést másoknak. Komoly problémát jelent, hogy szakemberek becslése szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink