hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Bőven költött egészségügyre a kormány az ázsiai hitelből

Az egészségügyi fejlesztésekre az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank által még 2021 októberében megítélt 183 millió euróból az Orbán-kabinet március végéig mintegy 150 milliónyit hívhatott le – írja az Mfor.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2021 októberében hozta nyilvánosságra, hogy hitelmegállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal (AIIB).

A bank által megítélt 183,1 millió eurót pedig a pénzügyminiszter a piacinál kedvezőbb kamatozású forrású finanszírozásként minősítette, amelyet a kormány a hazai egészségügyre fordít, többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére is.

A pénzt

  • betegkezelési célra (oxigénterápiás eszközök, életjelmonitorok, védőfelszerelések és gyógyszerek beszerzésére) 27,6 millió eurót,
  • kórházi laborfelszerelésekre, tesztkészletekre, vegyi anyagokra 27,3 millió eurót,
  • kórházépületek felújítására 171,5 millió eurót

lehet fordítani. Csakhogy az első két hitelrészletet visszamenőleges finanszírozásra lehet elkölteni, ami nem új eszközök és anyagok megvételét feltételezi, hanem a már beszerzettekre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által kiadott pénzek felszabadítását.

A 183,1 millió eurós hitelből egyébként a magyar kormány 43,3 millió euró önrészt vállalt be. A teljes összegnek mintegy négyötödét hívhatta le a kormány az idei első negyedév végéig. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a központi költségvetés 2023. március 31-én fennállt devizahitel-állománya között az AIIB-től felvett hitelek 57,25 milliárd forinttal szerepeltek. Ez az aznapi hivatalos MNB-árfolyam alapján 150,3 millió eurónak felel meg – írja az Mfor.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink