hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elveszítheti kamarai tagságát az elítélt nőgyógyász

Két évre felfüggesztették az orvoskamarai tagságát a veszprémi kórház egykori nőgyógyász-onkológusának – értesült a Magyar Idők.

Az etikai bizottsági döntés nem jogerős, ha a veszprémi orvoskamara etikai eljárása ellen fellebbezést nyújt be a doktor, ügyét másodfokon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottsága tárgyalja. Ez a grémium helybenhagyhatja, enyhítheti, de szigoríthatja is a büntetését, és ez utóbbi nem lehet más, mint a doktor kizárása a kamarából, ami egyben azt is jelentené, hogy többé nem praktizálhat. Súlyos etikai vétség esetén ez a lehetőség is szerepel a szankciók között, márpedig a MOK etikai kódexe szerint bármilyen anyagi juttatás, vagy egyéb előny kikényszerítése a betegtől vagy hozzátartozójától kirívóan súlyos etikai vétségnek minősül.

Végérvényesen kizárni egy orvost a kamarából azonban csak akkor lehet, ha egy büntetőeljárásban egy évet meghaladó, letöltendő szabadságvesztésre ítéli a bíróság. A veszprémi nőgyógyász-onkológus azonban, bár első fokon letöltendő büntetésre ítélték, jogerősen végül felfüggesztett büntetést kapott. A Veszprémi Törvényszék szerint ugyanis, jóllehet bűnösségéhez nem fér kétség, „társadalmi érdek”, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink