hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Előre megy nem hátra a Magyar Orvosi Kamara

Álmos Pétert, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) eddigi alelnökét választotta a hivatásrend vezetőjének az országos küldöttközgyűlés, ahol a következő négy évre kapnak mandátumot az új országos elnökség tagjai és más tisztségviselők.

Szűk többséggel, 109 igen szavazattal Álmos Péter pszichiátert, a 2019-2022 közötti ciklus kamarai alelnökét választották elnöküknek az országos küldöttek a szombati, budapesti eseményen. Álmos Péter a most záruló ciklust elnöklő Kincses Gyulát váltja, aki két hete jelentette be, hogy nem kívánja folytatni a kamarai munkát.

Az elnöki posztért induló Kozma Gábor, az Éger-korszak idején többféle szerepet is vállaló háziorvos, 83 voksot kapott, így mindössze 25 szavazattal maradt le Álmos mögött.

Míg Álmos Péter a többi közt az eddig megszokott kiállást és az orvostársadalom érdekeinek markáns képviseletét, annak továbbvitelét ígérte, Kozma Gábor jelölti programjában azt hangsúlyozta, hogy a döntéshozókkal folytatott nyugodtabb, kevésbé konfrontatív hangnem akár a kamara tavasszal elvett jogosítványainak visszaszerzését is eredményezheti.

 Az elnökválasztás eredményének ismeretében a Kozma Gáborral kötelékben induló alelnök-jelöltek visszaléptek, így az Álmos Péter csapatában induló, az eddigi ciklusban titkárként tevékenykedő Meglécz Katalint és az előző négy évben az Országos Etikai Bizottságot vezető Böszörményi-Nagy Gézát választották meg.

Nem sikerült az újrázás Nagy Ákos fogorvos, eddigi alelnöknek, Skapinyecz Tibor vitte el a voksok többségét, így a követkkező négy évben ő képviseli majd a fogorvosokat az elnökségben alelnökként.

A kamara új elnökségének néhány tagja: Svéd Tamás főtitkár, Pinke Ildikó titkár, Skapinyelcz Tibor alelnök, Álmos Péter elnök, Meglécz Katalin alelnök, Böszörményi-Nagy Géza alelnök (Fotó: MOK/Benke József)
A kamara új elnökségének néhány tagja: Svéd Tamás főtitkár, Pinke Ildikó titkár, Skapinyelcz Tibor alelnök, Álmos Péter elnök, Meglécz Katalin alelnök, Böszörményi-Nagy Géza alelnök (Fotó: MOK/Benke József)

A visszalépések nyomán egyedüli főtitkárjelöltként maradt a választhatók listáján Svéd Tamás, a kamara eddigi titkára, akinek bizalmat is szavaztak a küldöttek a következő négy évre.

Titkárnak választották Pinke Ildikót, Hegedűs Tamást, Keczéry Attilát és Kostyalik Jánost. Az Országos Felügyelőbizottság elnöke Szécsényi-Nagy Balázs.

Többen borítékolták az elnök személyéről szóló szavazás eredményét már a délelőtt folyamán, amikor szűnni nem akaró vastapssal díjazták a küldöttek Kincses Gyula elnöki beszámolóját a most záruló ciklusról. Lapunknak több résztvevő is elmondta, a leköszönő elnöknek "bepárásodott a tekintete". Mint az a kamara honlapján közzétett beszámolóban olvasható, a leköszönő elnök összefoglalóját azzal az üzenettel zárta, hogy „bár kaptunk pofont, de minden egyéb jogosítványunk változatlan, élnünk kell vele.” A Kincses Gyula a ciklusváltás hajrájában felmerülő kritikákra reflektálva jelezte azt is, hogy a szakmai párbeszéd a nézeteltérések ellenére mindvégig fennmaradt az egészségügyi kormányzattal.

Az új csapat viszi tovább azt a vonalat, amit eddig képviseltünk, a küldöttközgyűlés nagyon jó összetételű elnökséget szavazott meg – fogalmazott az előző négy évet elnöklő Kincses a választást követő sajtótájékoztatón, amelynek összefoglalóját, és az új elnökkel készült rövid beszélgetést ITT olvashatja.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink