hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gazdaság

Egyre élesedő vita a Skype és a mobil szolgáltatók között

A mobiltársaságok jelenleg leginkább az internetes telefon-szolgáltatásoktól tartanak. A Skype egyre több készüléken jelenik meg és a cégeknek ez cseppet sem tetszik.

A mobil társaságok – okkal – komoly konkurenst látnak a VoIP-szolgáltatókban, hiszen a Skype-beszélgetések percdíjai a töredékébe kerülnek a mobil hálózatokban folytatott hívások percdíjainak. Ugyan hiába csökkenek a tarifák, a vállalatok féltik a megszerzett pozícióikat és minden eszközt bevetnek a Skype ellen. A multik azzal sem törődnek, hogy a lépéseikkel az előfizetőik körében is nemtetszést váltanak ki. A Skype jönne, látna és győzne? Nos, lehet, de az biztos, hogy a feje tetejére állítaná a jelenlegi üzleti modelleket.
Pedig az Apple és a Research in Motion (RIM) már megnyitotta a készülékeit a VoIP-szolgáltató előtt és mind az iPhone, mind pedig a Blackberry-k támogatják a Skype használatát. A példájukat a Nokia is követi, amely a következő hónapokban dobja piacra az N97-es modelljét. Az eszköz telefonkönyvében a felhasználók már láthatják majd, hogy melyik Skype-kapcsolatuk van éppen online. A mobilszolgáltatók ennek ellenére egyelőre hajthatatlanok.
„A telefonálást nem fogjuk kiárusítani” – közölte a Vodafone egyik menedzsere. A T-Mobile egyik illetékese hasonlóan reagált: „Nem engedjük tönkretenni az üzletünket.” A helyzet annyira súlyos, hogy már az Európai Unió illetékes biztosa, Viviane Reding is állást foglalt a kérdésben. A politikus kijelentette: „Minden felügyeleti szervet felszólítok, hogy kezdeményezzen jogi eljárást azon vállalatok ellen, melyek a piaci hatalmukat felhasználva akadályozzák az innovatív szolgáltatások elterjedését. Az internetes telefonálás olyan technológiai siker, amelyet Európában kiemelten akarunk támogatni.”
Az ellenállás Németországban a legnagyobb: a T-Mobile április elején jelezte, hogy blokkolni akarja a népszerű VoIP-szolgáltatást, mire válaszul a Skype tulajdonosai közölték: ezzel a lépéssel a cég megsérti a szabad versenyhez fűződő jogot. Ausztriában viszont a T-Mobile ügyfelei nyugodtan használhatják a VoIP-programot. Ugyanez a helyzet Nagy-Britanniában is. A szigetországi „3” nevű szolgáltató két éve kínál egy Skypephone-t és arra bátorítja az ügyfeleit, hogy telefonáljanak az interneten.
Mindenesetre, hogy ha a mobil szolgáltatók nem engednek, akkor könnyen az Európai Unióval találhatják szembe magukat és ez számukra nem sok jót jelent. Elég csak arra gondolni, hogy az EU az SMS- és a roamingdíj-csökkentések ügyét is keresztülvitte.

Berta Sándor, sg.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink