hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egy szakorvos, 10 óra túlmunka, 11 óra ügyelet

Tíz óra túlmunka és tizenegy óra ügyelet jut havonta egy „átlagos” szakorvosra jelenleg Magyarországon – derül ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adataiból, melyeket a Magyar Idők idéz.

A legfrissebb, 2014-es adatokat bemutató statisztikák szerint így bár a több mint hétezer szakorvos átlagos törvényes havi munkaideje alig haladja meg a 171 órát, ez túlmunkával és ügyelettel már több mint 210 óra.

A doktorok átlagos havi jövedelmét is a túlórapénz és az ügyeleti díj dobja meg, ezekkel a bérelemekkel együtt lesz az átlagosan bruttó 443 ezer forintos alapilletményből 514 500 forint, írja a lap annak apropóján, hogy az egészségügyiek túlmunkáját firtatta írásban több ellenzéki képviselő is az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

A parlament honlapján elérhető válaszokból megállapítható: tavaly az összes egészségügyi dolgozó több mint négy és fél millió óra kötelező túlmunkát teljesített. Munkájuk ellentételezéseként több mint ötmilliárd forintot fizettek ki nekik. Az egészségügyiek azonban rendszeresen vállalnak önkéntes túlmunkát is, enélkül nem tudnának működni az egészségügyi intézmények, a kötelező túlmunkakeret ugyanis nagyjából március végére kifut.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink