hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségház épült Kadarkúton

Átadták az Egészségházat Kadarkúton: gyermek, felnőtt háziorvosi és fogorvosi rendelőt, s a védőnői szolgálat helyiségeit foglalja magában.

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a beruházás jelentős lépés annak elérésében, hogy a Somogy vármegyei városban és környékén élők elérhető közelségben, magas színvonalú ellátást kapjanak.

Az alapellátás bármilyen színtere, legyen az háziorvosi rendelő vagy egészségház, az elsődleges egészségügyi biztonságot jelenti Magyarország polgárainak az ország minden táján, jelentette ki. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kormány az idén több mint kétszer annyi pénzt, 179 milliárd forinttal többet fordít a háziorvosi és a háziorvosi ügyeleti ellátásra, mint 2010-ben. Ennek is köszönhető, hogy egy háziorvosi praxis finanszírozása átlagosan több mint 3,5-szeresére nőtt 2023-ra.

"Célunk, hogy ezeket az eredményeket megvédjük akkor is, amikor a világban a veszélyek és háborúk korát éljük, ilyen időkben különösen felértékelődik a biztonság, beleértve a magyarok egészségügyi, egészségi biztonságát is", fogalmazott.  Rámutatott, a kormány egyik, kedden, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatában is ezt a szempontot tartotta legfontosabbnak. A javaslat egészségügyre vonatkozó része biztosítja az egészségügyi szakdolgozók béremelésének második ütemét. Ennek eredményeként a kormány tervei szerint a szakdolgozók átlagos alapbére 2024 márciusától eléri az európai uniós átlag orvosi és ápolói bérek egymáshoz viszonyított arányát, amely 37 százalék, mondta.

Sölch Gellért emlékeztetett arra, hogy az orvosok az idén januárban 11 százalékos béremelést kaptak, az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztésének első ütemére júliusban került sor.

A helyettes államtitkár közölte: a törvényavaslatban szerepelnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és az EgészségAblak alkalmazás fejlesztési lehetőségei. Az a terv, hogy az EESZT-ben a tanulók fittségi adatai is hozzáférhetőek legyenek. A kormány egyúttal garanciális szabályok bevezetését javasolja az új gyógyszerek befogadásával és a gyógyászati segédeszközök forgalmazásával összefüggésben, hogy azok még biztonságosabbak és még inkább hozzáférhetőek legyenek, jelezte.

Karsai József (Fidesz-KDNP), Kadarkút polgármestere beszámolt arról, hogy a város központjában álló, a környék településeinek lakóit is ellátó Egészségház gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőket, fogorvosi rendelőt, s egyebek mellett a védőnői szolgálat helyiségeit foglalja magában.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink