hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Csató Gábor ügyeletről, kamarai együttműködésről

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója nem tud arról, hogy háziorvos bírságot kapott volna, mert megtagadta az ügyeletet, derül ki az Index interjújából.

Még az idén átállhat az úgyeleti rendre Budapest. A budapesti koncepció hogy néz ki? Mennyiben kell a fővárosban más szempontokat érvényesíteni?

Budapesten teljesen más a tömegközlekedés, mint vidéken. Késő estig, sőt az éjjel is forgalomban van számos jármű, amellett, hogy non-stop taxiszolgáltatás is működik. Nem mellesleg, Budapesten 15 mentőállomásunk van, számos sürgősségi osztály üzemel egymással párhuzamosan, és a háziorvosok egy jelentős része este 8 óráig rendel, ami szintén nagy különbség más nagyvárosokhoz képest. Jelenleg a fővárosban az önkormányzatok működtetnek valamiféle ellátást, sokszor csak összevontan, és az ügyelet kiállításakor a fent említett szempontokat nem veszik figyelembe. Ráadásul éjjelente nagyon sokszor azzal szembesülünk, hogy egyszer csak felhív bennünket az ügyeleti telephelyen dolgozó ápolónő, és közli: „ma nincs nálunk orvos, így ha bármilyen feladat van, hozzátok irányítom”. Ez így egyáltalán nem korrekt sem felénk nézve, sem a betegek szempontjából.

És milyen ellátást képzel el ehelyett az OMSZ?

Egy olyan rendszert, ami a betegek igényeihez igazodik. Respektálja más ellátók munkáját, és szem előtt tartja a helyi adottságokat is. Még most is zajlanak az előkészületek. Két hete egyeztettünk az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) arról, hány finanszírozott háziorvos van, és ők milyen rendelési időben működnek, hiszen annak nyilvánvalóan nincs értelme, hogy mi mondjuk 16 órától üzemeltessünk egy telephelyet, ha a háziorvos akkor még egyébként is rendel.

De az ügyeletre érkezők nem mutatnak a szokásosnál súlyosabb tüneteket?

Az eddig ellátott több mint 500 ezer betegünk 95 százalékánál olyan minimális egészségügyi problémát tapasztaltunk, amely abszolút illeszkedik az alapellátásba. Ettől függetlenül természetesen rendelkezésre kell állni, de az kerülendő, hogy a kapacitásokat elpocsékoljuk és a semennyire nem súlyos eseteket duplán is ellássuk.

A gyerekek ellátása hogyan nézne ki Budapesten?

Előbb talán azt is érdemes tisztázni, hogy most mi a helyzet, hiszen jelenleg nincs gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban. Ezért a szülők többnyire a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe viszik a gyerekeiket. Az intézmény bizonyos napokon két-háromszázas betegszámokat lát el, az egyéb sürgős feladatai mellett. Ez a teher most igazságtalanul csak az itt dolgozók vállát nyomja. Mi valódi, működőképes ügyeleti alapellátásra törekszünk, ezért több gyermekellátó helyet is tervezünk Budapestre.

Milyen előkészületek vannak még hátra?

Az eszközbeszerzés már lezárult, de a fővárosi telephelyeket még fel kell készíteni a betegek fogadására, és néhol még egyeztetések zajlanak arról, hogy az egyik vagy a másik utcában működjön-e az ellátás. Ami a lakosság szempontjából releváns információ, hogy ha valaki ugyan közigazgatásilag a XI. kerületben lakik, de egyébként a XII. kerületi telephely közelebb esik hozzá, bátran bemehet oda is, nem akarjuk olyasmibe belekényszeríteni a pácienseket, ami kényelmetlen és észszerűtlen lenne.

Mikor történhet meg az átállás?

Addig még van egy nagyon fontos lépés: a váltáshoz a jogszabályi környezetet is meg kell teremteni, hiszen egyelőre csak az van törvénybe foglalva, hogy Budapest kivételével az ügyeleti ellátást az OMSZ működteti. Amint hivatalos feladatnak megkapjuk a fővárosi ügyelet megszervezését, mi ott leszünk a rajtkőnél.

Konkrét időpont tehát még nincs?

A jogszabályalkotás folyamatába nem szeretnék belemenni, szakmai okokból maradnék a mentés oldalán. Viszont meg tudom fogalmaznia saját véleményemet: azt gondolom, hogy ez még az idén megtörténik.

A teljes interjút az Index közli.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink