hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Bővül a szociális intézmények támogatása

Éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal bővül a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények támogatása, jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.

Fülöp Attila a Patrónus Házban tartott sajtótájékoztatón közölte: a forrásbővüléssel eddig nem finanszírozott szolgálatások kapnak támogatást. 58, egyházi vagy civil fenntartó részesül a forrásokban. Az intézmények ehhez tavaly nyújtották be pályázataikat bentlakásos és nappali ellátás támogatására. Így 939-cel bővül a támogatott bentlakásos, zömében idősotthoni férőhelyek száma.

Ugyancsak pluszforrást nyújtanak idősek, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek és hajléktalanok nappali ellátásához, így ezen férőhelyek száma is bővül. Az ötmilliárd forintos összeg fedezi mind az új férőhelyek, mind a már létező, de most állami finanszírozásba vont ellátások teljes éves működési kiadását.

Fülöp Attila felidézte, hogy 2010-ben 325 milliárd forintot fordított a költségvetés szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi kiadásokra, az idei költségvetésben ez már 1463 milliárd forint, amely most tovább emelkedik.

Németh Ildikó, a Patrónus Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az általa vezetett otthonban 12, autizmusban érintett felnőtt él, de nappali ellátást is nyújtanak további 16 ember számára. Mindét ellátási formában számos fejlesztőprogramot kínálnak az érintetteknek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink