hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Bodrogi József az egészségügy valóban égető problémáiról

Bodrogi József az InfoRádióban úgy vélekedett, a finanszírozás, az öregedő társadalom és az orvoshiány kiemelkedik a problémák sűrűjéből.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a többi között a finanszírozás, az elöregedő társadalom és a humánerőforrás-hiány jelentette problémák (orvos- és szakdolgozóhiány) kezelésének fontosabbnak kellene lenniük a most előtérbe került vitáknál.

Olyan finanszírozási technikát kellene kitalálni, ami a két célnak, illetve az emelkedő lakossági igényeknek megfelel" – mutatott rá Bodrogi József az InfoRádióban.

Szerinte nincs túlságosan jelen az egészségügyi közgondolkásban az a kérdés, hogy 15 éven belül rengeteg orvos mehet majd nyugdíjba magas ellátási összeggel, ők várhatóan nem maradnak majd tovább az egészségügy szolgálatában.

"Jelenleg több mint hétezer 65 év fölötti orvos dolgozik a magyar egészségügyben, a közszolgálatban, ennek leginkább az az oka, hogy korábban megalázó nyugdíjak keletkeztek a jövedelmük után, tehát pusztán a HR-kérdés is egy igen égető probléma" – fejtette ki.

A megoldáson márpedig gyorsan el kell kezdeni dolgozni, mert nagyon sok az az idő, amíg egy kiképzett fiatal orvost rendszerbe tudnak állítani; kulcs lenne tehát a képzési kvóta emelése.

Említett még egy harmadik nagy problémát is, amivel szembenéz a magyar egészségügy: a strukturális kérdések halmaza, vagyis hogy az egyes betegek kezelése az ellátás mely szintjén jelenjen meg (alapellátás, szakellátás).

 

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink