hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Bedros szerint mindenképpen lesz pénz a szuperkórházra

Bedros J. Róbert, a DBC megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott az Origonak azt mondta, kórház költségvetési fedezete rendelkezésre áll.

Az ellenzék a múlt héten azzal riogatott, hogy nem lesz szuperkórház, de azóta kiderült: a kormány nem uniós hitelből tervezi a kivitelezést. Hogyan érinti a Dél-budai Centrumkórház megvalósítását, hogy más forrásból épülhet meg?

Hónapról hónapra számtalan valótlanság hangzik el a DBC kapcsán a médiában. Lesz szuperkórház, amely mindenki számára VIP-ellátást nyújt és nemcsak Újbuda, hanem a régióban élő 1,2 millió ember egészségügyi és sürgősségi ellátását megoldja. Mivel a magyar emberek – felnőttek és gyerekek - egészségéről, ellátásbiztonságáról van szó, még egyszer rögzítsük: lesz szuperkórház. Nem szabad az embereket félrevezetni, ezért maradjunk a tényeknél!

Melyek a tények?

Először is a kormány változatlanul elkötelezett a magyar emberek minél magasabb színvonalú gyógyítása iránt. A szuperkórház megvalósulására csak ez a kormány jelent garanciát. Másodszor: bár az uniós hitelt a tagállamok többségéhez hasonlóan Magyarország nem hívta le, a kórház költségvetési fedezete természetesen rendelkezésre áll más források bevonásával, de nincs akadálya annak sem, hogy 2023 végéig projekt alapon, akár egészségügyi projekt finanszírozása céljából hazánk az uniós vagy más kedvező hitel felvétele mellett döntsön. Harmadszor: a Dél-budai Centrumkórház létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította a kormány a múlt héten. Ez lényegében azt jelenti, hogy a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidő – néhány kivételtől eltekintve – 15 napra, a szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő pedig 8 napra rövidül. Negyedszer: gőzerővel zajlanak a kórház, illetve a járulékos beruházások tervezési munkálatai, folyamatban van a szükséges engedélyek megszerzése. Ennek megfelelően az eredeti tervekhez tartjuk magunkat: jövő tavasszal letesszük az alapkövet és kezdődhet a kivitelezés.

A teljes interjút az Origo közli.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink