hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az orvosi kamara alelnöke az eutanázia-ügyről

Szembenézés helyett a valóság eltagadása zajlik – mondta a Magyar Orvosi Kamara alelnöke arról az ellenkérelemről, amit a kormány írt a strasbourgi bíróságnak Karsai Dániel alkotmányjogász beadványára. Az RTL riportja.

Mindennapi nehézségeiről beszélt korábban az RTL-nek a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel. Azért fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy a kegyes halált választhassa, ha már nem tud méltó életet élni. Betegsége miatt egymás után sorvadnak el az izmai, ami végül a fulladásához vezet majd.

Kérelmére reagálva a magyar kormány is elküldte észrevételeit az Emberi Jogi Bírósághoz. Ebben azt kérik, hogy nyilvánítsák elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét, mert szerintük Magyarországon jól kiépített hospice ellátás áll a halálos betegek rendelkezésére, amivel megőrizhetik az emberi méltóságukat. Azt is írták, a magyar társadalom gondoskodik és támogatja a betegeket. Felsorolják például, hogy van tb finanszírozott gyógyszer, ami 25%-kal növeli az élettartamot, lehet járni fizikoterápiára, és a beteg akkor is tud megfelelő állagú ételhez jutni, amikor már a nyelés is nehézkes.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint aki a kormány beadványát írta, vagy nem ismeri, vagy nem akar szembenézni a magyar egészségügy helyzetével.

Milyen nehézségekkel küzdenek a végstádiumú betegek Magyarországon, és milyen helyzettel néznek szembe az őket ellátó, végtelenül leterhelt ápolók?  A MOK és a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke elmondja a videóban.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink