hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Az egészségügyben dolgozók keresnek legrosszabbul hazánkban

Az egyes ágazatok átlagfizetései közötti különbség két és félszeres is lehet - derül ki a Merces bérinformációs portál három országban végzett, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlításából.

A bérinformációs adatok szerint az első hat helyet Magyarországon a lízing, az informatika, a gyógyszeripar, a bankszektor, a - személyi, üzleti, befektetési - tanácsadás, valamint a biztosítási terület szerezte meg.
Ezekben a szektorokban az átlagos munkabér 281-351 ezer forint között alakul. A sokak által vágyott, médiával és marketinggel foglalkozó munkakörök viszont 256 ezer forinttal csak a 13. és a 14. helyen szerepelnek. A köztudatban szintén a jól fizetettek között számon tartott könyvelés és könyvvizsgálás csupán a 34. helyen végzett, mivel ott az átlagbér mindössze 205 ezer forint - ezt az alacsony szintet a Merces azzal magyarázza, hogy ezen tevékenységek esetében gyakori a vállalkozási forma.

Az állami alkalmazottak bérezése vegyes képet mutat. Az egészségügyben dolgozók alacsony bruttó havi juttatását a felmérés is igazolta a 157 ezer forintos átlaggal, míg az oktatásban 169 ezer forintot mértek. Az államigazgatási szervezetekben elérhető 229 ezer forint a közepesen fizetett területek között szerepel. A középmezőnybe a termeléssel foglalkozó ágazatok tartoznak; ezek közül a legjobban a vegyipar és a papíripar fizet, 270 ezer forintos átlagbért kínálva. A teljes felmérés utolsó helyén 146 ezer forinttal a textil- és bőripar áll.

A külföldi vállalatok nagy része a legjobban fizetett szegmensekben tevékenykedik, az országos átlagnál magasabb béreket kínálnak. Gyakori a szakemberhiány is - mondta Dalibor Jakus, a bérinformációs portált működtető Profesia ügyvezetője. Ezzel szemben a vendéglátóipar több embert foglalkoztat, jellemzően alacsonyabb végzettséggel, ami a béreken is meglátszik.


Napi Gazdaság/mok.hu

cimkék

Könyveink