hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Az átlagfinanszírozás lassítja a meddőségi kezeléseket

Meg kell szüntetni a lombikbébi kezeléseknél az átalányfinanszírozást, véli a Napi.hu szerint Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa.

Szüntesse meg az átalányfinanszírozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a lombikbébi kezeléseknél és állítsa vissza a korábbi ösztönző teljesítmény finanszírozást – javasolja Kaáli Nagy Géza, aki korábban az államosított Kaáli Intézet tulajdonosa volt. Szerinte a megszorító korlátozások nélkül több gyermek fog születni Magyarországon.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya. Mintegy 300 ezer pár küzd gyermektelenséggel. A meddőségi programok segítségével évente 4 ezer gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka, ugyanakkor a meddő párok 25 százaléka minden segítség ellenére gyermektelen marad.

Kaáli Nagy Géza professzor azt írta: a Kaáli Intézet vezetőjeként hosszú évekig küzdött azért, hogy a meddő párok optimális finanszírozásban részesüljenek. Régi vágya teljesült azzal, hogy az életeket jelentő állami finanszírozás a betegek számára végül úgy tűnt, hogy megvalósul. A teljesítmény volumen korlátot eltörölték és a gyógyszereket is ingyenessé tették. De, mint írja: „mielőtt az állami tulajdonba került intézetek bevezethették volna a kibővített finanszírozási rendszert a Covid-járvány miatt kénytelek voltak bezárni. Ezeket a nehéz hónapokat úgy élték túl, hogy átalányfinanszírozás formájában havonta egy fix összeget kaptak működésre, amit úgy forintosítottak, hogy az előző havi bevételek átlagát vették alapul” – írja a Napi.hu szerint az átalányfinanszírozás menetéről a professzor.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink