hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Átadták a kőszegi mentőállomást

Új mentőállomást adtak át szerdán délelőtt Kőszegen, a 600 millió forintos kormányzati támogatással épült létesítményben nemcsak korszerű XXI. századi körülmények között dolgozhatnak a mentőszolgálat munkatársai, de az állomás központi elhelyezkedése miatt rövidebb idő alatt juthatnak el a mentők a betegekhez.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium társadalmi koordinációért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány célja, hogy tervszerűen és szisztematikusan megújítsa az egészségügy minden ágazatának infrastrukturális elemeit, így a mentőállomásokat is. Elmondta, jelenleg 256 mentőállomás van az országban, ezek felét sikerült felújítani 2010 és 2024 között, 12 régi mentőállomást váltottak ki új épülettel, 27 teljesen új mentőállomás épült, 73 mentőállomás teljeskörű vagy részleges felújítása valósult meg, a következő két évben pedig további mentőállomások építését és felújítását tervezik.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen úgy fogalmazott: az Országos Mentőszolgálat a magyar egészségügy "pozitív hőse", a Nézőpont Intézet felmérése szerint ugyanis a magyar állampolgárok több mint kilencven százaléka elégedett, vagy kimagaslóan elégedett a mentőszolgálat kollégainak szakértelmével és hozzáértésével. 2010 óta Magyarország kormánya háromszorosára emelte az Országos Mentőszolgálat költségvetését, a munkabérek idén márciusban is emelkednek, és szinte az összes mentőautót lecserélték.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója beszédében úgy fogalmazott: az új 400 négyzetméter alapterületű kőszegi mentőállomás korszerűsége, energiahatékonysága és környezetbarát megoldásai előre mutatnak azon az úton, amelyet a mentőszolgálatnak a fenntarthatóság és a hatékonyság jegyében követnie kell. "Egy olyan modern, élhető és fenntartható környezetet hoztunk létre, ami a következő generációnak is példamutató lehet, hiszen az elektromos jármű töltésén át, a napelemekig sok olyan dolgot próbálunk megvalósítani a mentőállomáson, ami a következő évtizedekre is szavatolja azt, hogy a bajtársaink kényelmesen és kulturáltan tudjanak pihenni abban a rövid időben amit a vonulások között itt töltenek az állomáson", mondta.

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere emlékeztetett arra, hogy a mentőszolgálat 1952-től egy olyan épületben működött Kőszegen, ami már annak idején is teljesen alkalmatlan volt erre a célra. Az új mentőállomás a háziorvosi szolgálatnak is otthont adó egészségház melletti épületegyüttesben működik, megújultak az oda vezető utak és teljesen új a közműhálózat is.

MTI/Katona Tibor
MTI/Katona Tibor

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink