hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

GYSE: ahol már 17 éve van ársapka és hatósági ár

A segédeszközök támogatásának aránya 2022. II. félévére a 2009. évi ráfordítás harmadára csökkent, írja a Növekedés.hu.

Az idei és főképpen a jövő év súlyponti problémája, az infláció, és az energiaárak alakulásának kérdése – mondja a Növekedés.hu-nak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára hozzátéve, a tavalyi évtől jelentős mértékben megemelt orvosi bérek és az infláció elleni védekezésre fordított központi költségvetési kiadások miatt a segédeszközök támogatásának aránya 2022. II. félévére a 2009 évi ráfordítás harmadára, 5,12 százalékról 1,72 százalékra csökkent.

A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök ún „közfinanszírozott fogyasztói ára” több eszközkörben nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek.

A koronavírusos járvány alatt, két éven át és tavaly is többször hallhattuk, hogy komoly problémák vannak az eszközök finanszírozásával. A kialakult csődközeli helyzet , több százezer ember ellátását veszélyezteti. Egy hónapja, az ünnepek előtt számos gyártó hetekig nem kapta meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az eszközök után járó havi elszámoását.

Az árstopok miatt időszakos áruhiány lépett fel a benzinkutakon, az idén egyes élelmiszerek beszerzése továbbra is gondot okoz a fellépő árúhiány miatt, nehezebben lehetett cukrot és más alapvető élelmiszereket vásárolni a boltokban - mutat rá Róka László, aki elárulja, noha a nyilvánosság számára nem vagy alig ismert tény, de a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök fogyasztói ára már tizenhetedik éve ársapkás.

Az egészségbiztosítóval szerződött gyógyászati segédeszköz forgalmazó szaküzletekre terheli az állam az inflációból adódó veszteségét egy 2006 óta hatályos jogszabály alapján. A 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól hatályba lépésétől kezdve kifogásolták a szakmai szervezetek, hogy a gyógyszer ellátástól eltérő a segédeszköz finanszírozási rendszere, nem  kellően transzparens és nem tartható fenn már közép távon sem.

Az ok egyszerű, elfogytak az árrések - véli a szövetség főtitkára. A COVID-19 világjárvány alatt  szembesül Európa  azzal a ténnyel, hogy a termelési költségek csökkentését évtizedeken keresztül az ellátás biztonsága elé helyezték.  A fogyasztási termékek, így a gyógyászati segédeszközök gyártási kapcaitásainak jelentő részét 30 év alatt az ázsiai országokba telepítették az anyavállalatok.  A tengeri szállítási költségek tízszeresére emelkedtek. Indokolt lenne, de nem lehet rövid időn belül a a megszűnt gyártói kapacitásokat visszaépíteni.

Bár az Európai Unió Újraiparosítási Stratégiája keretében 2016-ban fogadta el a magyar kormány az Irinyi Tervet, ami a járműipar fejlesztése mellett az egészséggazdaság és a hazai gyógyszer, orvostechnológiai ipar fejlesztését tűzte ki céljául, a hosszú távú építkezést a világjárvány megakasztotta.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink