hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A távozó orvosokat kutatták

A hazai orvosok egy része mára inkább ingatlanügynök, mint egészségügyi szakember – derült ki az orvoselvándorlást vizsgáló, nemrégiben megjelent kutatásból – írja az MNO.

Nem csak az a jellemző, hogy az orvosok egy-egy jobb ajánlat miatt külföldre mennek, a Magyarországon pályaelhagyók száma is emelkedik. Ők azok, akik nem a betegellátásban dolgoznak tovább, hanem orvoslátogatók, oktatók, kutatók, gyógyszergyárak alkalmazottai lesznek, vagy egészen más pályát választanak, például ingatlanügynöknek mennek – idézi a lap Varga Júlia eredményeit. A Magyar Tudományos Akadémia közgazdaság-tudományi intézetének tudományos főmunkatársa 2003-tól 2011-ig vizsgálta a magyar orvosok pályaelhagyását és külföldre vándorlását. – 11–13 ezer között mozgott azoknak az orvosoknak a száma, akik viselkedését munkánk során egyéni szinten, hosszú időn keresztül követhettük. Vizsgáltuk, hogy az orvosok relatív keresete, életkoruk, nemük mennyire befolyásolja a különböző irányú áramlásokat – mondta Varga Júlia.

A tanulmány legérdekesebb eredménye szerinte az volt, hogy nagyjából ugyanolyan arányban hagyták el a pályát belföldön is, amilyen arányban külföldre mentek az orvosok. Azok, akik az átlagjövedelemhez képest kevesebbet keresnek, inkább külföldre mennek, míg akiknek a hazai viszonyokhoz képest magas a munkajövedelmük, belföldön választanak más irányt – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink