hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Menni vagy maradni?

A Szegedi Tudományegyetem néhány frissen végzett általános orvosával latolgatja a jövőt az MNO: hol is lenne jobb nekik a jövőben, kis kórházban vagy nagyban, itthon vagy külföldön?

Általánosságban azt mondták a megkérdezettek – számol be eddigi itthoni gyakorlati tapasztalatakról a lap  –, hogy a fogyóeszközökből – infúziók, fecskendők, gumikesztyűk, fertőtlenítő folyadék – nagy a hiány, ami a gyakorlatban nemcsak az orvos, hanem a beteg számára is veszélyeket rejthet. „Ezzel próbálnak spórolni, csakhogy így az orvos közvetlen kapcsolatba kerül a beteggel” – mondta Csenge, akinek sokkoló élményt jelentett egyik nyári gyakorlatán, hogy a nővér kesztyű nélkül vett vért, noha ez kifejezetten tilos. Szavait Zoltán is megerősíti egy személyes élménnyel. „Volt, hogy az egész osztályon nem volt fertőtlenítő, úgy kellett vadásznunk, de hasonló eset, mikor egy kórteremben az összes ember vizitje végeztével mos kezet az orvos, nem egyesével, és nem visel kesztyűt.”

Amélia leggroteszkebb élménye hascsapolás közben történt: „A szövetközti folyadék eltávolítását szerintem szívóval kell csinálni, ám itt a gravitációt használva folyt egy koszos diszperzites vödörbe, majd mérés után a nővér egyszerűen a lefolyóba öntötte. Borzasztó volt” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink