hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásán múlnak a döntések

Az egyeztetést választottuk a tüntetések helyett – mondta a Magyar Hírlapnak Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

– Több cikk is megjelent arról az utóbbi időben, hogy a január végén bejelentett egészségügyibér-emelés nem érkezett meg az érintettekhez. Az érdekvédő szervezetek és stratégiai partnereik hosszú ideje tárgyalnak a minisztérium képviselőivel egyebek mellett erről is. Hol tart ez a folyamat?

– Amikor két évvel ezelőtt elindult az egészségügyi sztrájktárgyalás-sorozat, mi az egyeztetést választottuk ahelyett, hogy tüntetnénk. Ennek eredményeként az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók 2016 óta, vagyis tizenhat hónap alatt hatvanhét százalékos béremelést kaptak. A legalacsonyabb, középfokú végzettségű mentőápolónak tizenhat hónap alatt 71 950 forinttal nőtt a bruttó fizetése. Aki nem kezdő mentőápoló, annál százezres nagyságrendű az emelés. A bérhátrányunk egyik okozója egyébként az volt, hogy a szakmai minimumrendelet szerint a közalkalmazotti bérezési fokozathoz elég a középfokú végzettség, és nem kell emelt szintű szakképesítés. Két éve azonban ez is változott, tehát aki megszerzi az OKJ-s emelt szintű szakképesítést – ami a legmagasabb, diplomát nem adó szakápolói végzettség –, az már magasabb bérbesorolásba kerül. Akik ide tartoznak, nyolcvannégyezertől száznegyvenezer forintig kaptak emelést.

– Milyen követeléseik vannak még a tárgyalásokon?

– Az ágazati sztrájktárgyaláson – a bérmegállapodás mellett – további témákban is megállapodtunk. Például béren kívüli juttatások biztosítása, munka- és védőruházati juttatás felülvizsgálata, a béremelés kiterjesztése az alapellátásban foglalkoztatottakra, a védőnőkre, a háttérszolgáltatást nyújtó gazdasági, műszaki, ügyviteli és fizikai dolgozókra. Elértük például, hogy az idén a kormány már a mentőszolgálatnál is átvállalta a kötelező szakdolgozói kamarai tagdíjat, ami nem nagy összeg, de komoly jelzésértéke van. Ami még megoldatlan, az a mentődolgozók munkaruhaügye. Ezekről már lezajlott egy sikeres tender, az új munkaruhák pedig várhatóan áprilisban érkeznek a szolgálathoz. Ami kimaradt, az a munkaruha mosatása és a munkacipők beszerzése, amiről folytatódik az ágazati szintű tárgyalás, ahogy napirenden van a többi, a munkakörülmények javítására vonatkozó követelésünk is. Jelenleg a munkacipőre és a munkaruha mosatására jelképes összegű támogatást kapnak a dolgozók éves szinten. Hozzá kell tennem azt is, hogy kizárólag a mentőszolgálatnál a héten aláírt tízszázalékos emelésbe beletartoznak a mentőszolgálat műszaki és gazdasági dolgozói is.

– Mi a végcél a döntéshozókkal való egyezkedésben?

– A hosszú távú tervünk az, hogy az egészségügyi ágazatban, így nálunk is, a dolgozók fizetése elérje az uniós átlag hetvenöt százalékát. A nemzetgazdasági átlagot tekintve az egészségügyi bérek a tizennegyedik helyről a tizedikre kerültek. Az egészségügyi államtitkárság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről a nyitottság megvan a további változáshoz, innentől kezdve a gazdaság teljesítőképességén és a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásán is múlnak a döntések. A tárgyalások alapja a bizalom: az előrelépést mutatja a napokban aláírt megállapodás módosítása is. Ennek értelmében az ágazati béremelés összegét a dolgozónak meg kell kapnia, annak mértékét a munkáltató a korábbi illetménykiegészítés terhére nem számíthatja be. Vagyis senki sem kaphat kevesebb vagy ugyanannyi bért, mint a bérintézkedés előtt.

A teljes interjú a Magyar Hírlapban.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink