hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

A Nébih az antibiotikumtartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználásáról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elkészítette és közzétette az első összefoglalót az antibiotikumtartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználásáról.

Az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről szóló összesítés az állatorvosok tavalyi, havonta elkészített jelentései alapján készült. Az antibiotikum tartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználási adatait 2024-től kötelező lesz elküldeni az Európai Gyógyszerügynökségnek.

A Nébih megnyugtatónak nevezte, hogy egyáltalán nem érkezett jelentés olyan szerek alkalmazásáról, amelyek kizárólag humán kezelésre fenntartott hatóanyagot tartalmaznak. Kifogásolták ugyanakkor az adatszolgáltatás pontatlanságát, a közlemény szerint a jelentések harmadát utólag korrigálni kellett. Az értékelt adatok alapján a felhasznált és a forgalmazott antibiotikummennyiség jelentősen eltér.

A hatóság kiemelte, hogy a pontos adatszolgáltatás azért is fontos, mert ebből derül ki, mennyire sikeres az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem Magyarországon. A jelentési hajlandóság hiányát egyelőre nem büntetik, de az ősszel kezdődő ellenőrzési kampány során már számolhat következményekkel, aki nem teljesíti a jogszabályi követelményt.

Az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről készített összefoglaló a Nébih honlapjáról érhető el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink