hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

A MOK új vezetősége bemutatkozna

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) újonnan megválasztott elnöksége levelet küld a nemzeti erőforrás miniszternek; azt kérik Réthelyi Miklóstól, hogy bemutatkozó látogatáson fogadja a teljes vezető testületet.

A MOK új elnökségének első döntéseiről beszámolva közleményben tudatja a közetstület, hogy megerősíti korábbi, az önkéntesen vállalható orvosi túlmunkával kapcsolatos támogató nyilatkozatait.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) élesíti a már tavasszal beharangozott akcióját, és tagjaihoz levélben fordulva indítványozza, ne vállaljanak önként túlmunkát mindaddig, amíg egzisztenciális helyzetüket nem rendezik, a MOK emlékeztetett: ezt a kezdeményezést – amely egybecseng a köztestület korábbi években kidolgozott javaslataival – kezdetektől fogva teljes támogatásáról biztosította. Hozzátették továbbá, hogy az önkéntes túlmunka nem vállalásáról szóló nyilatkozat megtétele nemcsak a MOSZ-tagok, hanem valamennyi túlmunkát végző kamarai tag orvos számára nyitott és javasolt lehetőség.

Emellett ismét felhívták a figyelmet a MOK országos küldöttgyűlésének szeptember végi, "Nincs tovább!" címmel elhíresült közfelkiáltására is, amelyben leszögezték: támogatják azokat, akik saját és betegeik érdekét szem előtt tartva nem vállalnak önként túlmunkát. Ugyanakkor nem vitatják az ágazatvezetés "igyekezetét, melynek nyomán az év vége közeledtével a gyógyításban dolgozókat egyes pozíciókban egyszeri "jutalom-szerű" juttatás éri".

Mint hangsúlyozták: "mindez nem tervezhető, nem biztosít kiszámítható és biztonságos megélhetést, nem tartja itthon az egyre nagyobb számban távozni szándékozókat, ezért az idézett határozatok szellemében továbbra is támogatjuk és szorgalmazzuk a kollégák tevőleges részvételét az érdekérvényesítő akciókban".

Éger István szombati sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a MOK országos tisztújító küldöttgyűlésén 70 százalékos támogatottsággal a következő négy évre ismét őt választották a köztestület elnökévé. Éger István – mint korábban is – hangsúlyozta, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz: a küldöttgyűlést és a tisztújítást meg kellett tartani. Hozzátette: a felügyeletet ellátó tárca semmiféle segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy ha van tisztázandó ügy, azt idejében lezárják.

Erre reagálva az egészségügyi államtitkárság azt közölte: MOK eljárásaival kapcsolatban jogszerűségi és etikai problémák merülnek fel, és magyarázatot várnak a kamarától a MOK alapszabályáról. Az államtitkárság emlékeztetett: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kamara egyik budapesti területi szervénél felmerült ügy kivizsgálása kapcsán törvényességi felügyeleti jogkörében kötelezte arra a MOK-ot, hogy az országos jelöltlistát az említett választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárja le. 

Eddig két orvos küldött jelezte, hogy beadvánnyal fordul Réthelyi Miklós miniszterhez, mert illegitimnek tartja a MOK választásait.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink