hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A megszokott helyen és időpontokban érhetők el a védőnők

Országosan összehangolt szakmai irányítás alatt nyújtanak ellátást 2023. július 1-jétől a területi védőnők. Eredményesebben biztosíthatóak az igényeknek megfelelő, magas színvonalú szolgáltatások, csökkennek a bérezés és az ellátottak létszámának aránytalanságai.

A világszerte kuriózumnak számító hazai védőnői szolgálat biztosításának operatív feladatait, munkáltatói joggyakorlóként 2023. június 30-ig a települési önkormányzatok végezték, 2023. július 1-jétől a vármegyei központokban működő, úgynevezett irányító kórházak vezetésével a védőnői ellátás standardjait még hatékonyabban alkalmazó feladatellátás valósul meg.

A védőnői szolgálat átvételét hosszas szakmai előkészítés előzte meg. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) 2021-ben létrehozta a kollegiális védőnői mentorrendszert, amelyen keresztül 65 megyei és városi mentorvédőnő segítségével egységes szakmai előírások alapján irányítja a szakemberek munkáját. Következő állomásként az OKFŐ 2023. július 1-jén vette át a védőnőket és az egységes munkáltatói háttér kialakításával a vármegyei irányító intézményekhez rendelte őket.

Az irányító vármegyei kórházak alkalmazásában 3851 védőnő folytatja feladatellátását. Huszonnégy szakember a védőnői szolgálat átadás-átvételét megelőzően nyújtotta be felmondását, huszonegy védőnő nyugdíjba vonul, hatan más egészségügyi munkakörben folytatják pályájukat. Az új egészségügyi szolgáltatási munkaszerződések megkötésének határideje 2023. július 31-ig. Ugyancsak eddig az időpontig kell megállapodniuk a települési önkormányzatoknak az irányító vármegyei intézményekkel a védőnői tevékenység végzésére szolgáló ingó és ingatlan vagyon használatával kapcsolatos kérdésekben.

Az ellátottak továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetik el védőnőjüket. A védőnői szolgáltatások ellátása és finanszírozása minden körzetben biztosított.

hirdetés

Könyveink