hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A lélegeztetőgépek nyomában: közadatigénylés, tagadás, perek

Az Átlátszó szerint letagadott egy többszázmilliós szerződést az OKFŐ, a Transparency International pedig közigazgatási perben szerzett meg iratokat.

A Celitron által gyártott lélegeztetőgépek kötelező felülvizsgálatát egy szombathelyi cég vállalta el, közbeszerzés nélkül. A kórházi főigazgatóságtól hosszas huzavona után megkapott szerződésből az is kiderül, hogy a vállalkozás a kínai gépeket is megvizsgálta. Hogy mekkora szükség volt a Celitrontól lélegeztetőgépeket venni, az is kiderül a szerződésből – írja az Átlátszó.

„Tekintettel arra, hogy az orvostechnikai berendezések karbantartását, javítását, felülvizsgálatát nem az OKFŐ szervezi, ezért az erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik” – az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt még április végén küldött közadatigénylésünkre válaszolta. Miután megírtuk, hogy „Tízmilliárdos hazai lélegeztetőgép-biznisz: akkor kezdték őket szállítani, amikor már 15 ezer kínai gép állt a raktárban”, és azt is, hogy „Milliárdos per lett Izraelben abból, hogy kihagyták a tiszteletbeli magyar konzult a magyar lélegeztetőgép-bizniszből”, arra kerestük a választ, mi lett a hazai kórházakba is kiadott gépekkel. Ezért az OKFŐ-től kértük a KKM által átadott 1000 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép karbantartására vonatkozó előírásokat, és hogy a 2020-as átvétel óta milyen karbantartások voltak az eszközökön. De az OKFŐ először azt válaszolta, nem tudja.

Azt korábban is tudtuk, hogy a sebtében vásárolt lélegeztetőgépekből a Szegedi Tudományegyetem is kapott. Az intézmény közadatigénylésünkre azt közölte, „a karbantartás során az alábbi alkatrészek cseréje történt meg: kilégző szelep membrán, levegőszűrő, kilégző szelep.”

Majd úgy folytatták, „Az időszakos felülvizsgálat részletes előírásait a 4/2009.  (III.17.) Orvostechnikai eszközökről szóló EüM rendelet 13. sz. melléklete tartalmazza, melyre figyelemmel történtek a felülvizsgálatok és melyek során minden esetben megfelelő minősítést kaptak az eszközök. Az utolsó karbantartási ciklus 2022 október és november hónapban volt. A következő preventív karbantartás 2023. novemberben esedékes, amelyet már a Szegedi Tudományegyetem végez el.” Meglepetésként azt is közölték, „tekintettel arra, hogy a karbantartási munkálatokra a tárgyi időszakban az OKFŐ szerződött, a kapcsolódó szolgáltatói szerződés nem áll a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére.”

Vagyis vissza az OKFŐ-höz. Hiszen az SZTE szerint ott a szerződés. Egy hónapnyi várakozás után azt közölték, „az Országos Kórházi Főigazgatósághoz benyújtott adatigénylésének eleget téve mellékelten megküldöm az OKFŐ/3557-40/2022 számon nyilvántartott szerződést. Fentieken túl tájékoztatom, hogy a Panther 5 lélegeztetők darabszáma: 821 db, melyből 820 db készüléken végeztek karbantartást.”

Vagyis az OKFŐ letagadta a szerződés létezését, ami alapján pontosan tudta, mely kórházban, mikor és mit javítottak. Ez egyértelmű visszaélés.

A főigazgatóságtól a teljesítési dokumentumokat is kikértük. Közbeszerzés nélkül szerződtek 2022 júniusában az Aladdin Medical Kft.-vel. A szerződés nettó 1,2 milliárd forintos, de nem csak lélegeztetőgépek karbantartásáról szól. Az okirat 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben.

Transparency International: egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintértért vásárolt lélegeztetőgépekből

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói gereblyéztek össze a világ minden tájáról. A Kúria előtt közel két évvel később nyertük meg az elutasított adatigénylésünk nyomán indult pert. A legfelső bírói fórum megfellebbezhetetlen ítélete alapján az EMMI-től az ügyet megöröklő Belügyminisztériumnak (BM) ki kellett adnia az adatokat. A BM most írásban is elismerte azt, ami régóta sejthető volt – számol be közleményében a szervezet.

Raktárban porosodnak 

A kormány közel 17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be összesen 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon. Azt már a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) évekkel korábban küldött adatigénylés útján sikerült kiderítenünk, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül 2020-ban egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni. 2021-ben a továbbértékesítés feladata az Emberi Erőforrások Minisztériumához került. Az EMMI azonban titkolta, hogy mekkora sikerrel oldotta meg ezt a feladatot, legalábbis az ezt firtató adatkérésünkre megtagadták a válaszadást. Az elutasított adatigénylésből per lett, amit első fokon meg is nyertünk, azonban az alperes EMMI jobbnak látta az adatok kiadása helyett megfellebbezni az első fokon eljáró bíróság döntését, így a per másodfokon folytatódott. 

A humántárca helyét azonban időközben a Pintér Sándor vezette belügyi tárca vette át, ugyanis a 2022-es választásokat követően az emberminisztérium megszűnt és az egészségügyi reszort a Belügyminisztériumhoz került át. A per másodfokú szakaszában ezért a belügyi tárcával álltunk szemben, és jogerősen nyertünk. Az adatokat azonban a Belügyminisztériumnak sem akaródzott kiadni, ezért felülvizsgálati indítványt terjesztett elő, ám a Kúria is a javunkra döntött 

Háromszori pernyerést követően a BM augusztus 22-én küldte el a válaszát, amiből megtudtuk, hogy a kormány a három évvel ezelőtt hanyatt-homlok elherdált 300 milliárd forintból összevásárolt 17 ezer darab lélegeztetőkészülékből összesen nulla (0) darabot értékesített, és, nem túl meglepő módon kereken nulla (értsd: 0) forint bevételre tett szert. A jövőt illetően sem túl bíztató a helyzet, ugyanis az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését. 

További visszás állami beszerzések a koronavírus-járvány idején 

A TI Magyarország több pert is indított a Covid-járvánnyal összefüggő állami egészségügyi beszerzések hátterének felderítéséért. Egyebek mellett sikeresen kipereltük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) az orosz és kínai oltóanyagokkal kapcsolatos háttérdokumentumokat. A hivatal a jogerős bírósági ítélet ellenére a dokumentumok nagy részét feketével kisatírozta (amiért feljelentettük az Intézetet a rendőrségen), az iratokból azonban így is kiderült, hogy az OGYÉI annak ellenére engedélyezte az orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm vakcinák magyarországi használatát, hogy azok hatékonyságával szemben a felkért szakértők komoly szakmai kritikákat fogalmaztak meg. 

Emellett a közelmúltban a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben is pert nyertünk a Kúria előtt. Az eljárásban azokat egyebek mellett a dokumentumokat igyekeztünk kiperelni a Szijjártó Péter vezette tárcától, melyek elviekben igazolták a több mint hatezer lélegeztetőgépet potom 180 milliárd forintért leszállító GR Technologies nevű maláj cég átláthatóságát. A jogerős ítéletet követően a minisztérium által a szervezetünknek eljutatott iratokból derült rá fény, hogy az iratokat, legalábbis a tárca közlése szerint már 2021. novemberében megsemmisítették. Szijjártó Péter nem sokkal később egy TV-interjúban tett rá ígéretet, hogy utánajár az ügynek. A TI Magyarország örömmel vette a főkülügyér reakcióját, és egy, a honlapunkon közzétett nyílt levélben kértük Szijjártó Pétert a minisztériumi belső vizsgálat lefolytatására – zárja közleményét a TI.

(forrás: Átlátszó, Transparency International)
hirdetés

Könyveink