hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

A Hungaropharma növelte árbevételét tavaly

A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. 2008. évi árbevétele az előzetes adatok szerint 229 milliárd forint volt, a 2007. évi 197 milliárd forint után – mondta Szabó Ferenc vezérigazgató a Magyar Távirati Iroda kérdésére.; a nyereségre vonatkozó kérdésére annyit közölt, hogy a társaság működése eredményes volt. Hozzátette, hogy a cégnek még nincs elfogadott tavalyi mérlege.

A gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég az idén 250 milliárd forint árbevétellel számol. A növekedés részben a tavaly áprilisban megvásárolt Medimpex forgalmából adódik - fűzte hozzá a vezérigazgató.
A Hungaropharma adatai szerint a magyarországi teljes gyógyszerpiac nagykereskedelmi áron számolva 555,7 milliárd forintot tett ki 2008-ban. Ebből a patikai forgalom 456 milliárd forintot képviselt, a többi a kórházi forgalom. Tavaly 6,6 százalékkal bővült a gyógyszerpiac a 2007. évi 521,2 milliárd forintos forgalomhoz képest. Az előző évben, 2007-ben viszont 4,5 százalékkal csökkent a nagykereskedelmi áron számított teljes forgalom.
A gyógyszer-kiskereskedelmi piac 2007. évi liberalizációjával kapcsolatban Szabó Ferenc kifejtette: a gyógyszertár-alapítás szabaddá válásával mintegy 400 új patika nyílt, jellemzően a nagyvárosokban és a forgalmas helyeken, közel 50 patika viszont megszűnt. Ezzel párhuzamosan csökkent az egy patikára jutó átlagforgalom és árrés-tömeg. A Hungaropharma vezérigazgatója úgy becsülte, hogy a jövedelmezőség romlása miatt további mintegy 200 kisebb patika szűnhet meg.
A liberalizáció pénzügyi befektetők számára is lehetővé tette a patika alapítást, ezáltal Magyarországon is megindult a tulajdonosi alapon szerveződő patika-láncok kialakulása.
A versenyhelyzet megváltozására válaszul kezdeményezte a Hungaropharma még 2007-ben a Gyöngy patikai együttműködés létrehozását. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Gyöngy hálózaton belül nincs tulajdonosi összefonódás, abban egyéni tulajdonban lévő, hazai patikai vállalkozások vesznek részt. Az együttműködés elsősorban a közös beszerzésre, összehangolt, költséghatékony kereskedelmi és marketing eszközök alkalmazására terjed ki.
A Gyöngy Patikák hálózata jelenleg mintegy 650 gyógyszertárból áll. Az együttműködési megállapodás értelmében ezek a patikák a gyógyszer-rendeléseik 80 százalékát a Hungaropharmától szerzik be.
A Hungaropharma és a Gyöngy patikák együttműködését tavaly a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta. A GVH a 27 pontból álló együttműködési megállapodás két pontját javasolta módosítani, mivel megállapítása szerint ezek alkalmasak lehetnek a verseny korlátozására. Bírságot nem szabott ki a versenyhatóság.
A vizsgálatot lezáró tavaly decemberi GVH-határozat alapján a Hungaropharma az idén januárban értesítette a partnereit, hogy az év végéig minden gyógyszertárral a GVH elvárásainak megfelelő tartalmú szerződést fog kötni, és addig is a GVH-val azonos módon értelmezi a szerződés kifogásolt pontjait.
Szabó Ferenc a versenyhatóság kifogásaival kapcsolatban leszögezte: a Hungaropharma a Gyöngy Patikákkal megvalósított együttműködés során nem követett el törvénysértést, a gyakorlatban nem volt olyan eset, amely korlátozta volna a versenyt.
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink