hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A generikusok új szabályokról tárgyalnának

Közleményben szorgalmazza az igazgatási díjak csökkentését a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Az európai egészségügyi rendszerek fenntarthatósága kizárólag a generikus és a biotechnológiai gyógyszerek tudatosabb felhasználásával lehetséges - írják. Ennek érdekében pedig szükséges az európai kormányoknak mindent megtenni, hogy a generikus cégek Európában maradjanak.

Gudbjorg Edda Eggertsdottir, az European Generic Association (EGA) elnöke, az Egyesület 19. Konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas színvonalú gyártási munkát és know-how-t biztosító generikus és biotechnológiai gyógyszervállalatokat Európában kell tartani.

Az EGA elnöke hozzátette: "Az EGA kész együttműködni valamennyi európai és a nemzeti hatósággal, egy fenntartható gyártási koncepció megalkotására, valamint felkéri az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa a generikus és biohasonló gyógyszerek helyét az európai és a globális iparpolitikában egyaránt."

Ugyanakkor a gyógyszergyárak terhei (például az igazgatási díjak) folyamatosan emelkednek, elsősorban a hamis gyógyszerek, valamint a farmakovigilancia, a variációk, az átláthatóság és a klinikai vizsgálatok tárgyában megalkotott új EU szabályoknak köszönhetően.

Beata Stepniewska, EGA megbízott főigazgató elmondta: "Alapvető fontosságú, hogy a döntéshozók megértsék: az igazgatási díjak emelkedése és a generikus gyártók vállán lévő, a folyamatosan elvárt árcsökkentés miatti nyomás közti egyensúly megteremtése közös cél, egy fenntartható ipari környezet kialakítása érdekében” – írják a közleményben.

hirdetés

Könyveink