hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Akár egy évtizedet is várni kell a fogszabályozásra

A fogászatban is szerveződnek a praxisközösségek

A szakellátó fogorvosok számára is fontos lenne biztosítani a többletfinanszírozást, ugyanúgy, mint az alapellátó fogorvosok vagy a háziorvosok számára – mondta a Világgazdaságnak Makai Attila, aki Nagykanizsán és Keszthelyen fogszabályozó szakorvos, emellett pedig Marcaliban az alapellátás keretében végez fogorvosi tevékenységet.

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt a gyerekeknek akár öt-hat évet is kell várniuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogszabályozásra. A pandémia előtt is négy-öt éves várólista volt, Nagykanizsán nyolc-tíz évet kell várni egy gyereknek a fogszabályozásra – tette hozzá. A 18 év alattiak számára az ellátás támogatott, de nem teljesen ingyenes, a fogszabályozó eszközt ki kell fizetni, ami az alapellátásban 150-250 ezer forint lehet, míg egy magánpraxisban elérheti a 800 ezer és az 1,5 millió forint közötti összeget is.

A NEAK által finanszírozott fogszabályozást végző fogorvosok helyzete a többletfinanszírozás ügyében ugyanúgy bizonytalan, mint az iskolaorvosoké. A közreműködői szerződéssel rendelkező fogszabályozó orvosok egyelőre csak 30 százalékos támogatásra jogosultak, és nem tudják igénybe venni sem a 80, sem a 100 százalékos többlettámogatást, mert nem tudnak szakellátóként alapellátási praxisközösségbe lépni – mondta a szakorvos.

A fogorvosi alapellátási szolgálatok között 2304 területi ellátási kötelezettséggel rendelkező körzet van, 1792-en jelentkeztek sikeresen a praxiskezelőnél – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság. A jelentkezőket 99 területi elven szerveződő, kollegiális praxisközösségbe vették fel. Országos szinten az érintett fogorvosi praxisok 77,77 százaléka regisztrált sikeresen. A fogorvosok a közeljövőben csatlakozhatnak majd egyesült, integrált praxisközösségekhez és praxisközösségi konzorciumokhoz is: az 1792, kollegiális praxisközösségbe felvett alapellátási fogorvosi praxis közül 650 már előre jelezte, hogy az utóbbiakhoz szeretne majd csatlakozni.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink