hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Gazdaság

A dohánygyárakat is támogatják az egészségbiztosítók

A New England Journal of Medicine a napokban közölte, hogy a legnagyobb amerikai, kanadai és brit egészségbiztosító cégeknek jelenleg is többmilliárd dolláros befektetéseik vannak a dohányiparban.

A kutatás vezetője, Wesley Boyd szerint a cégek biztosítási alapjukból mintegy 4,4 milliárd dollárt költenek olyan befektetésekre, amelyek dohánytermékekkel kapcsolatosak. „Teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a cégek előbbre helyezik saját profitjukat az emberek egészségénél” - nyilatkozta Dr. Boyd, a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa.

A dohányzás a tüdőrák, a szívroham, az agyvérzés és a tüdőtágulat legfontosabb rizikófaktora, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 5,4 millió emberéletet követel.

„A biztosítók a dohányosokat általában sokkal magasabb költségekkel terhelik, mint a nemdohányzókat. A dohányipar támogatásával így kétszeresen arathatják le a profitot, mit sem törődve morális vagy etikai kérdésekkel” - nyilatkozta Dr. Boyd.

Ugyanezen kutatók már 1995-ben publikálták a Lancetben, hogy az egészségbiztosítók kapcsolatban állnak a dohányiparral. Ezzel a gyakorlattal a magánbiztosítók a rájuk nehezedő erkölcsi nyomás ellenére mindmáig nem hagytak fel. Ez a tény a szerzők szerint vállalhatatlanná teszi azt a – Massachusettsben már bevezetett – egészségpolitikai intézkedést, hogy magánbiztosítóknak állami források felhasználásával biztosítsanak piacot.

OrientPress Hírügynökség/Pnph.org

cimkék

hirdetés

Könyveink