hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

A "súlyponti kórház" kifejezést el lehet felejteni

A tárca a szakmákkal közösen újradefiniálja a városi és a megyei kórházak szerepét - mondta Szócska Miklós Salgótarjánban.

Feladatmeghatározás

Szócska Miklós az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis-terv keretében folytatott országjáró körút salgótarjáni állomásán kijelentette: az elmúlt évek egészségpolitikájának egyik nagy hibája volt, hogy elnevezett intézményeket, de nem határozta meg a feladataikat, ilyen a súlyponti vagy a póluskórház.

Az államtitkár elmondta: most definiálják a városi, a megyei kórház, a nagytérségi központ szerepét, ami szakmai munkamegosztást jelent, és ezt a szakmákkal közösen alakítják ki.

Figyelembe veszik a sajátosságokat, a megyén belüli megszokott munkamegosztást, a természetes betegutakat, de igyekeznek ösztönözni a hatékony betegutat, és egyértelműen definiálják, hogy mire hol van szükség - tette hozzá.

Betegszállítás, mentőszolgálat

Az egészségügyért felelős államtitkár a betegszállítás problémáival kapcsolatban elmondta: ha van egyértelműen fejlődő ágazata az egészségügynek - ahol a költségvetési források is rendelkezésre állnak -, az a mentőszolgálat.

A betegszállítás irányítási rendszerét a mentőszolgálatra telepítik, és az irányításhoz szükséges eszközök beszerzését is megkezdték a múlt évi pénzmaradványból; egységesebb, szükségletalapú irányítása lesz a betegszállításnak, a rendszer felállítása nagyjából fél évet vesz igénybe - mondta az államtitkár. Hozzátette: ez alapvető probléma, mindenki szenved tőle, az első lépés az integrált irányítás helyreállítása.

A Markhot Ferenc Kórházról

Szócska Miklós kitért az egri Markhot Ferenc Kórház helyzetére is. Mint mondta, "az egri kórház ügye jól példázza, hogy az elmúlt időszakban polgárháborús állapotok voltak az egészségügyben". Véleménye szerint nincs feltétlenül szükség kormánybiztos kinevezésére, szerinte az a helyes, ha a fenntartó megfelelő menedzsmentet tud kialakítani. Arra készülnek, hogy az egészségügyben képződő hatósági bevételek egy részéből speciálisan kezeljék az egri "igazságossági problémát" - mondta az államtitkár.

Hozzátette: ami Egerben történt, az akadályozta meg a magyar egészségügy teljes szétesését, szétrablását.

Az egészségügyért felelős államtitkár a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház után az egri Markhot Ferenc Kórház, majd a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház vezetőivel, fenntartóival folytatott megbeszélést, végül Miskolcon hívja párbeszédre a térségben dolgozó orvosokat és szakdolgozókat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink