hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

"Hosszú távon remélhetőleg előnyt jelent az integráció"

A komlói, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi kórház működtetése is a PTE-t fenntartó alapítványhoz került. A BAMA Miseta Attilát, a Pécsi Tudományegyetem rektorát kérdezte.

– Elindult a kórház-integráció folyamata. Milyen előnyök származhatnak ebből?

– Az integráció lehetséges közös előnyei a hatékonyabb és olcsóbb beszerzésben, az egységesített adminisztrációban, és elsősorban a jobb betegellátásban csúcsosodhatnak ki. Hozzáteszem: akkor, ha jól csináljuk. Ha csak a címkéket cseréljük, s amúgy minden marad a régiben, akkor nincs értelme. (...)

– Anyagiakban mit jelent az integráció?

– Hosszabb távon remélhetőleg előnyt. Jelenleg azonban minden integrálandó kórház önmagában is konszolidációra szorul. Tudjuk azt is, hogy a Klinikai Központ is jelentős deficittel küzd. A magyar egészségügy sok éve küzd nehézségekkel. A folyamatos veszteségmentes működéshez többletforrásokra van szükség, különben a tapasztalatok szerint rövid időn belül ugyanott tartunk, ahol elkezdtük. Ráadásul magának az integrációnak is jelentős költségei vannak. Ahhoz, hogy a siker reményében történjék ez meg, többletfinanszírozás szükséges.  (...)

Ugyancsak érdekes kezdeményezés az orvosi diagnosztikai laborok kiszervezése egy centralizált laboratóriumi ellátó irányába, a megtakarítások jegyében. Mit gondol erről?

– Az ország laboratóriumi ellátása az államnak körülbelül 60 milliárd forintba kerül. Tízmillió állampolgárral számolva ez fejenként 6 ezer forint. Egy, a közelmúltban készült nemzetközi tanulmány szerint ezzel Európában az utolsó előtti helyen vagyunk. A laborvizsgálatok a diagnózisok 70–80 százalékában alapvető fontosságúak. Igaz ugyan, hogy lehet példákat hozni olcsóbb beszerzésekre, hatékonyabb működésre, de a szakma véleménye az, hogy biztosan többet kell költeni laborvizsgálatokra ahhoz, hogy az egészségügy jobb, hatékonyabb legyen. S mert az átállás rengeteg többletkiadással jár, és soha nem látott műszerparkcserével, szakmai és ellátásbiztonsági kérdéseket is meg kellene oldani, én inkább újra megfontolnám – a szakma érdemi bevonásával – ezt a tervet.

A teljes beszélgetés

(forrás: BAMA)
hirdetés

Könyveink