hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

25 milliárd háziorvosi eszközbeszerzésre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 25 milliárd forintból szerezhet be eszközöket a háziorvosok kapuőri szerepének erősítésére.

A minap megjelent pályázati kiírás szerint az EFOP keretében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 25 milliárd forintot költhet a kapuőri szerep erősítése érdekében eszközökre, amelyet ingyen bocsát majd a praxisok rendelkezésére.

A pályázat célja a háziorvosi ellátórendszer hatékonyságának és a szolgáltatások minőségének javítása a célja. A NEAK, mint kiemelt projektgazda,eszköztámogatási rendszert alakít ki, beszerzi és a megvalósítási területen működő háziorvosi szolgáltatóknak használatba adja azokat az eszközöket, amelyek megléte vagy minőségi cseréje az alapellátás kapuőri szerepének erősítéséhez, a területi egyenlőtlenségek mérsékléséhez szükséges.

A projekt megvalósítása során a NEAK kialakítja az eszköztámogatási rendszer feltételeit, és meghatározza azon eszközök listáját, amelyek hozzájárulnak a háziorvosi szolgálatok prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javításához, az ellátás időtartamának rövidüléséhez. A lajstromba kerülnek még a járványügyi veszélyhelyzetben alkalmazható info- és telekommunikációs eszközök is.

Az alapkezelő felméri a megvalósítási területen működő háziorvosi praxisok eszközlista szerinti igényét, elvégzi a közbeszerzési eljárások előkészítését  és közbeszerzési eljárások keretében beszerzi az eszközöket, amelyeket nyilvántart, és ingyenesen ad át a praxisoknak (praxisközösségeknek). Az eszköztámogatási rendszerben részes háziorvosi szolgálatok kötelesek a módosított tételes betegforgalmi jelentésben lejelenteni a beszerzett új eszközökkel történt szolgáltatásnyújtást.

Az eszköztámogatásban a hátrányos helyzetű régiókban, területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi és házi gyermekorvosi egészségügyi szolgáltatók, valamint a kiegészítő díjra jogosult, területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részesülnek.

Az EFOP 1.8.22-20 pályázat további részletei itt érhetőek el.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink