hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Zéró tolerancia konferencia percről percre

A kormány minden korábbinál elszántabbnak tűnik a gyógyszerpromóció visszásságainak rendezésében, melynek rendkívül látványos elemeiként születtek az Országos Gyógyszerészeti Intézet első határozatai. De vajon a mostani döntésekből, vagy az azok kapcsán bejelentett tervezett intézkedésektől valóban változhat a nem kívánt promóciós gyakorlat? Közvetités percről percre.

A konferenciáról szóló beszámolónkat itt olvashatja!

12:16 Dr. Firniksz Judit,

A Réti, Antall és Madl Landwell Ügyvédi Iroda képviselőjének előadása, "A promóciós visszaélések egyéb vonatkozásai: büntetőjogi, fogyasztóvédelmi és versenyjogi aggályok" címmel.

Korrupció - alapkérdések

  • autonóm döntési folyamatok a gazdasági működésben
  • a befolyásolás határai
  • a korrupció hosszútávú hatása a gazdaságra

Etikátlan magatartás a gyógyszerreklámban

Kiemelt figyelmet érdemel a szabályozásban, jogértelmezési vitát indithat az ismertetés és a reklám meghatározása, különválasztása.

Utalva a korábban elhangzottakra Firniksz Judit felhivja a figyelmet arra, hogy versenyjogi szempontból a transzparencia nem biztos, hogy mindig pozitiv hatást gyakorol.

A magyar piacra vonatkozóan személyes véleménye, hogy a jogalkotásnál mindig előrébb jár a gyakorlat - a Szolyák Tamás által említett önszabályozás lehet egy előzetes szűrő ezáltal komoly szerepe lehet a korrupció megelőzésében.

Fontos, hogy a bűncselekményt nem a vállalat követi el - kérdés, mikor kell vállalnia a büntetőjogi felelősséget?

Angol példát emlitve az ügyvédnő elmondja, hogy a cégek megfelelő, kellően szigorú belső eljárás esetén mentesülhetnek a felelősségre vonás alól, ugyanakkor az is igaz, hogy minden alkalmazottja után garanciát kell vállalniuk.

Eljárási szempontok

  • felderités
  • végrehajtás
  • szankcionálás

Informátori díjak bevezetése, alacsony a bejelentési hajlandóság - a versenytársak ugyanakkor élénken figyelik egymást. Ám ez rengeteg kérdést vet fel - ki és mikor inditja meg az eljárást, ki dönt stb. - ez jelentősen megnyújtja a folyamatot, aminek hosszát tovább növelik a bizonyitási nehézségek.

Összegzésképp Firniksz Judit, újra a hatékony belső ellenőrzési rendszerek fontosságára hívja fel a figyelmet.

A konferenciáról szóló beszámolónkat itt olvashatja!

13:25 Dr. Holchacker Péter,

A BXP Strategies igazgatója a "Megújuló gyógyszerpromócióról" beszél.

Az ameikai érvrendszer szerint az orvoslátogató munkája nem tényleges információt átadó tevékenység, hanem puszta sales, értékesités. A gyógyszer egy áru, amit el kell adni. 

Szintén utalva Szolyák Tamás előadására Holchaker Péter beszél a sztereotipiák erősödéséről. Nyugat-Európában, Amerikában gyakori, jól eladható üzenet: A gyógyszerpiac ugyanannyit, vagy többet költ a termékek promótálására, mint azok előállítására.

Ennek lehetséges következménye a promóció szabályozása, mellyel számoni kell.

Érdekes spirálhatás: ahhoz hogy a hagyományos promóciós technikák jól működjenek, egyre többet kell a szabályokon kivüli eszközöket használni - ennek következtében erősödik a gyógyszeripar negativ megitélése - minek eredményeképp egyre aktivabb szabályos promóciós tevékenységre kényszerül a vállalat.

Kitörési pontok

  • push helyett pull stratégiák
  • termék helyett szolgáltatás alapú stratégiák
  • kiegészítő funkciók sora

A működésre gyakorlott hatások 

  • a hagyományos promóciótól el kell távolodni
  • általános kommunikáció irányába kell mozdulni
  • új elemzési-értékelési módszerek kialakulása várható

Mindez nem egyik pillanatról a másikra történik, hosszú folyamat.

Új típusú kockázatok

  • paradigmaváltás
  • szabályozási ellentmondások
  • játékelméleti kihívás (látszólag nem éri meg elsőként lépni, ugyanakkor helyzeti előnybe kerül az, aki elsőként reagál)

A helyzet által megkövetelt paradigmaváltás nem merülhet ki plusz ügyvédek vagy online specialisták felvételében a céghez, a trendekből látható változásokra úgy kell reagálni, hogy az lehetővé tegye az érdemi átalakításokat.

A konferencia első előadásairól szóló közvetítést itt olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés