hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Vitamin és fényfésű

Pikkelyek a hajhatáron

A pikkelysömör minden második esetben a fejbőrt érinti. Hámlasztással, rövid szteroidkezeléssel és D3-vitamin-analógok tartós alkalmazásával a legtöbb beteg eredményesen kezelhető.

A pikkelysömörre (pszoriázisra) jellemző ezüstös-pikkelyes, erythemás elváltozások igen kellemetlenek a betegek számára, s nem csupán az erős viszketés miatt: a léziók többnyire átlépik a hajhatárt, így mások számára is láthatóvá válnak. A bőrelváltozásokhoz hajhullás is társulhat, bár a kopaszodás rendszerint nem végleges.

Dr. Regine Gläser, a kieli Schleswig- Holsteini Egyetemi Klinika bőrgyógyásza az Aktuelle Dermatologie című lapban (2004;29:521–523) összefoglalta a kezelés lépéseit. Kezdetben szalicilsavat, pyrithion-cinket vagy gombaellenes hatóanyagokat (pl. ketoconazolt) tartalmazó sampont ajánl. A kátrányos samponok is kedvező hatásúak – írja –, bár kellemetlen szaguk olykor zavaró a beteg számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés