hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Virtuális technika valódi haszonnal

CT-kolonográfia a gyakorlatban

A napi gyakorlatban legtöbbször a kettős kontrasztos irrigoszkópiát ajánlják fel a kolonoszkópiát elutasító betegeknek. A virtuális endoszkópia azonban kiválthatja ezt a sokat bírált módszert. Torinói szerzők elsőként hasonlították össze a két eljárás gyakorlati alkalmazását.

A rosszindulatú vastagbéldaganatok világszerte a második helyen szerepelnek a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálesetek okai között (a főbb adatokat lásd keretes írásunkban). Egyre határozottabban látszik azonban, hogy az adenomatózus polipok korai felismerésével lényegesen javíthatunk a kedvezőtlen helyzeten.

A felismerés és a megelőzés pontos eszköze a kolonoszkópia, hiszen segítségével a vizsgáló látótérbe hozhatja az elváltozásokat, biopsziás mintát vehet belőlük, sőt el is távolíthatja vele a polipot. A módszer azonban invazív, költséges, sok beteg számára nehezen tolerálható, ráadásul bélperforációt okozhat (ennek aránya 0,1 százalék körüli). Az is a hátrányaihoz tartozik, hogy a coecumot még a gyakorlott vizsgáló is csak az esetek körülbelül 90 százalékában éri el vele.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés