hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Vincenzo Di Marzo az endocannabinoid rendszerről

December 1-jén a Magyar Hipertónia Társaság Kongresszusán rendhagyó szimpóziumon ad elő az olasz Vincenzo Di Marzo, az endocannabinoid rendszer világszerte elismert, fiatal (1960-ban született) szakértője, aki nemrég tömör összefoglalást közölt a terület kutatásának jelenlegi állásáról. A közleménye kapcsán bennünk felmerült kérdésekre kerestük meg a válaszokat.

Az endocannabinoid jelzőrendszer megismerése az 1990-es évek elején kezdődött a marihuana pszichoaktív komponensének, a D9- tetra-hidro-cannabinol (THC) specifikus membránreceptorának felfedezésével. Két évvel később, 1997-ben Pertwee leírta a CB1 és CB2 receptorokat is azok endogén ligandjaival, illetve a rendszer által szintetizált és a rendszert gátló fehérjékkel együtt. Ahogy az endocannabinoidok hatásmechanizmusairól és szabályozásáról, élettani és patológiai szerepéről egyre gyűltek az adatok, a rendszer szinte mindennapos szereplője lett a szakirodalomnak. A történet azonban messze nem ért véget. Az ezredfordulóra mindössze két endocannabinoidot ismertünk, az anandamidot (AEA) és a 2-arachidonoil- glicerolt (2AG). Pár éven belül három újabb vegyület neve is szóba került, ami nemcsak arra utalt, hogy az endocannabinoid család sokkal nagyobb, mint eleinte gondoltuk, hanem egyre jobban ráterelte a figyelmet bioszintézisükre és molekuláris mechanizmusaikra, sőt, az utóbbi években egyre inkább klinikai hatásaikra is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés