hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Világos jövőkép - a patológusok tudják, mit akarnak

A Magyar Patológus Társaság 69. Kongresszusának október 2-ai délelőttjét a szervezők a patológusok helyzete megvitatásnak szentelték.

Kopper László, a szakmai kollégium elnöke a problémák közül kiemelte, hogy a jelenlegi finanszírozás számos feszültség forrása. A legtöbb helyen a patológia működési feltételei a kórházvezetéstől függnek, ezért a belső minőségellenőrző szerepet nem tudja maradéktalanul betölteni.

A molekuláris patológiai vizsgálatok költségeit a HBCs-ből alig vagy nem lehet fedezni, ezért a korszerű diagnosztika és a klinikai betegellátás kerül konfliktusba. Ezeknek a diagnosztikáknak csak kisebb részét fedezi a biztosító, ami azért is tarthatatlan, mert a terápia - különösen a rendkívül drága célzott onkológiai kezelés - indikációjához egyre több esetben kötelező a vizsgálatok elvégzése. A szakemberek önálló patológiai kasszát szeretnének, korszerűsített kódrendszerrel, amely jobban tükrözi és ellenőrizhetőbbé teszi az elvégzett munkát.

A problémákat tetézi, hogy a patológia változatlanul hiányszakma, nem csak az ezt választók alacsony száma miatt, hanem azért is, mert az erkölcsi és anyagi megbecsülés híján képzett szakorvosok vándorolnak el. A patológia empirikus szakma, a szövettani leletek értékeléséhez rengeteg tudás, folyamatos tanulás és még több rutin szükséges, egy patológus 10-15 év munka eredményeképp leletezhet felelősséggel önállóan, és éppen ebből a 35-45 éves korosztályból mennek legtöbben külföldre. A svéd patológiákon dolgozó szakemberek 10%-a magyar. Az itthon maradottak, különösen a vidéken élők 3-4 állást is vállalnak, elsősorban anyagi okok miatt. Ez egyben kényszerhelyzet is, nem egy helyen nincs is patológus, és nem ritka, hogy csak egy látja el a munkát, ami sok szempontból nem kívánatos jelenség.

A megoldások között igen fontos a diagnosztikai munka minőségének biztosítása és ellenőrzése, amihez mind a személyi, mind a tárgyi feltételeken jelentősen javítani kell. Komoly kihívás a centrumok kialakítása, ezt hangsúlyozta Matolcsy András. Ez a stratégia az egész egészségügyet át fogja hatni, amihez a patológus szakmának fel kell készülni, minél hamarabb letenni a döntéshozók asztalára, hogy milyen jövőképet szeretnének a patológusok. Ezt az elképzelést egyöntetűen támogatták a gyűlés résztvevői, az akaratban tehát nincs hiány.

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink