hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Veszélyes lehet a gyomorgyűrű

Brit orvosok egy esettanulmány kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy az elhízott betegekbe behelyezett állítható méretű gyomorgyűrű súlyos légzési problémákat okozhat, sőt tüdőkárosodást is.

Amint arról dr. Adam Czapran, az angliai Russels Hall Kórház (Dudley) orvosa és munkatársai a Lancetben beszámoltak, egy 49 éves nőbe kb. 20 hónapja gyomorgyűrűt ültettek be, és később orvosainál súlyos panaszokkal jelentkezett: krónikus produktív köhögéssel, éjszakai verejtékezéssel és általános rosszulléttel.

A betegről tudták, hogy asztmás, és kezdetben a tüneteket az asztma fellángolásának tudták be, de ennek kezelése nem javított az állapotán.

Miután kizárták az egyéb szóba jövő okokat, azt állapították meg, hogy a gyomorgyűrű rendkívül szoros, és emiatt folyamatos reflux alakult ki, aminek következtében a regurgitált étel a beteg légutaiba is bejutott. Nyelőcsöve kitágult és tüdejében kavernózus üregek keletkeztek, azonban e tünetek a gyomorgyűrű leengedése után hamar elmúltak.

A gyomorgyűrűt később óvatosan feltöltötték, és a beteg problémái az ezt követő egy évben nem tértek vissza.

Kivizsgálásakor az orvosok először azt hitték – az éjszakai izzadás és a mellkasröntgen alapján –, hogy tuberkulózisa van, s ezt a feltevést a mellkasi CT is megerősítette, amely a bal tüdő felső részében egy nagy kavernózus léziót mutatott ki. Amikor azonban a váladékminták mikrobiológiailag negatívnak bizonyultak, rájöttek, hogy az elváltozásokat ismétlődő aspiráció okozza, amelyért viszont a szűk gyomorgyűrű tehető felelőssé.

A panaszok fellépése előtt többször is plusz folyadékot töltöttek a gyomorgyűrűbe, mivel a beteg fogyását nem tartották kielégítő mértékűnek.

Dr. Czapran és kollégái fontosnak érezték, hogy a felhívják a figyelmet a gyomorgyűrűnek erre a lehetséges hatására, annál is inkább, mivel ez a fajta kezelés egyre népszerűbbé válik. Arra figyelmeztettek, hogy ha a beteg a laparoszkópos gyomorgyűrűzés után légzési problémákat tapasztal, feltétlenül mellkasröntgent és mellkasi CT-t kell végeztetni, és ha a gyomorgyűrű szűk volta okozza a panaszokat, késlekedés nélkül ki kell engedni belőle a folyadékot.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés