hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Veszélyes évszakunk

Célszerű tájékozódni a szükséges védőoltásokról, illetve arról, mely gyógyszereket ajánlatos szedni és milyen a közegészségügyi helyzet az adott országban, akár mi magunk, akár pácienseink terveznek külföldi utazást. A www.antsz.hu/oek vagy www.oek.hu honlapon térképen lehet követni egy-egy fertőző betegség elterjedtségét. Ez segít abban, hogy mindenki úti céljának megfelelően eldöntse, milyen oltási kötelezettség vonatkozik rá. Az oltások kiválasztása azonban döntően a szakember feladata, aki részletes adatfelvételt készít, anamnézist vesz fel. A kockázatot az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével méri fel. Az utazó által kitöltött kérdőív egyben írásos beleegyezésként is szolgál.
Magyarországon jelenleg 19 betegséggel szemben van lehetőség aktív immunizációra. Ezek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, a hepatitis A, a hepatitis B, a typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltás. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli–rubeola–mumpsz (kanyaró–rózsahimlő–mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

 Az utazóknak leggyakrabban ajánlott oltás a fertőző májgyulladás elleni vakcina. A hepatitis A előfordulása csekély hazánkban, a 40 év alatti korosztály azonban nem védett. Ezt az oltást szinte minden utazónak ajánlott megkapnia, aki Észak-Amerikán, Észak- és Nyugat-Európán kívül bárhova utazik. A helyi körülmények, az étkezési szokások, az ivóvíz minősége jelentősen befolyásolják a kockázatot. A hepatitis A-fertőzés lehetősége az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép- Amerika egyes országaiban a legnagyobb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés