hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vese világnap: fókuszban a női egészség

Az idén tizenharmadik alkalommal, hat kontinens több mint 100 országában megtartott vese világnap témája: „A vese és a női egészség”.

Hazánkban minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialízis kezelésre szorul. Az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív-érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne.

A krónikus vesebetegség világméretű közegészségügyi probléma, amelynek veseelégtelenség és a korai halál lehet a következménye. A krónikus vesebetegség világszerte körülbelül 195 millió nőt érint, és jelenleg a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente közel 600 000 halálesettel.

Egyes vesebetegségek, mint például a lupus nephropathia, vagy a húgyúti fertőzés (akut vagy krónikus pyelonephritis) jellemzően a nőket érintik elsődlegesen. A lupus nephritis egy autoimmun betegség által okozott vesegyulladás, amely rendellenességben a szervezet immunrendszere a saját sejteket és szerveket támadja meg. Jó eredmények elérése érdekében, mint a legtöbb vesebetegség esetében, időbeni diagnózis és a kezelés szükséges.

A krónikus vesebetegség a terhesség szempontjából kiemelt kockázati tényezőnek tekinthető: károsan befolyásolhatja mind a termékenységet, mind a terhesség kimenetelét. A krónikus vesebetegség nagyobb kockázatot jelent mind az anya, mind a gyermek számára: az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhességében nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata.

A terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére, és a korai tervszerű terápiás beavatkozásokra.

2018-ban a Vese Világnapot és a Nemzetközi Nőnapot ugyanazon a napon ünnepeljük, ami lehetőséget teremt arra, hogy kihangsúlyozzuk a nők egészségének fontosságát, különös tekintettel a vese egészségére. A Vese Világnap 13. évfordulója alkalmából célunk, hogy előmozdítsuk az elérhető és méltányos hozzáférést az egészségügyi neveléshez, az egészségügyi ellátáshoz és a vesebetegségek megelőzéséhez minden nő és lány számára a világon.

Az idei vese világnapi programok és információs anyagok ITT érhetőek el.

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés