hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Már ma meg is szavazzák a kötelező kamarai tagság eltörlését a képviselők

Takács Péter a kamara kivéreztetését célzó módosításokról

Véleményezési jogot biztosítanának a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) a szakmai-etikai szabályok felett, ám ezeket a jövőben már nem a testület készíti.

Egy, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága által hétfőn elfogadott módosító javaslat véleményezési jogot biztosítana a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) a szakmai-etikai szabályok felett, amelyek megalkotásának jogát egy friss kormányzati törvényjavaslat elvenné a szakmai testülettől.

A szabályokat eddig a kamara alkotta meg, ám ennek jogát az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak adja a Belügyminisztérium hétfőn beterjesztett javaslata.

Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását különleges eljárásban tárgyalja a Ház, így arról várhatóan már kedden döntenek, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága pedig hétfőn este folytatta le a részletes vitát, és fogadta el a módosító javaslatot.

A törvénymódosítás az elfogadása esetén megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát. Kimondja, hogy kamarai tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni.

Gréczy Zsolt (DK) a bizottság ülésén – egyetértve Kanász-Nagy Mátéval (LMP) – azt mondta: az előterjesztés bosszú az orvosi kamara ellen, és veszélyezteti az egészségügyi ellátás biztonságát. Balla György (Fidesz) erre azt felelte: a javaslat éppen az ellátás biztonsága érdekében született, ugyanis számos orvos szerint a kamara viselkedése ellehetetleníti a munkájukat.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kijelentette: nem dolgozhat az az orvos, akinek kamarai tagságát az orvosi kamara felfüggeszti vagy megszünteti. A kamara egy orvos egzisztenciáját sem veszélyeztetheti – szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Már ma meg is szavazzák a kötelező orvosi kamarai tagság eltörléséről szóló szabályokat

Kivételes eljárásban tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés kedden a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot.

A belügyminiszter által jegyzett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt módosító előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert "az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket". Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait – tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink