hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Védőoltás után allergia

Ha a kutatók feltételezése helyes, az itt bemutatott vizsgálati eredmények felvetik a védőoltási programok esetleges módosításának lehetőségét. Mind a DiPerTe, mind az MMR oltás esetében megfigyelték, hogy az előírtnál később oltott gyermekek körében jelentősen csökkent a szénanátha kockázata.

A kötelező védőoltások – elsősorban a DiPerTe (diftéria–pertussis– tetanusz) és az MMR (morbilli– mumpsz–rubeola) – nem növelik az atópiás kórképek incidenciáját, a vakcinációs programban javasoltnál később oltott gyermekek körében ugyanakkor csökkenni látszik az allergiás megbetegedések kockázata – közölték brit kutatók egy kiemelkedően széles körű és átfogó eset-kontroll vizsgálat tapasztalatai alapján (Arch Dis Child 2005;90:567–573). Annak a régi vitának a végére akartak pontot tenni, hogy növelik-e a védőoltások az allergiás betegségek előfordulási gyakoriságát.
A tanulmány alapját az egyesült királyságbeli családorvosi praxisok két különálló betegforgalmi nyilvántartása, a General Practice Research Database (GPRD) és a Doctors’ Independent Network (DIN) képezte. A védőoltási programból a DiPerTe, az MMR és a BCG (Bacillus Calmette–Guérin) oltások hatását vizsgálták kiemelten, az első kettőt ugyanis több korábbi tanulmányban kapcsolatba hozták az allergiás kórképek fokozott kockázatával, míg az élő, gyengített Mycobacterium bovist tartalmazó BCG-vakcina egyes kutatók szerint csökkenti az E immunglobulin termelődését, ezáltal potenciálisan véd az allergiás reakció kialakulásával szemben. Az atópiás betegségek „prototípusának” az allergiás rhinitist választották.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés