2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Védőoltás nélkül iskolába lépni tilos!

Egy brit egészségügyi vezető azt javasolja, hogy csak azokat a gyerekeket vegyék fel óvodába és iskolába, akik megkapták az MMR oltást - írja a Gyermekévek.

Az elképzelés szerint ez talán rá tudná venni a szülőket arra, hogy beoltassák gyermekeiket. A kelet-lancashire-i egészségügyi körzet vezetője, dr. Sohail Bhatti azt reméli, hogy javulhat a kombinált vakcina dr. Andrew Wakefield által erősen megtépázott népszerűsége a szigetországban, ha kitiltanák a gyerekközösségekből azokat, akik nem részesültek védőoltásban.

Mint ismeretes, dr. Andrew Wakefield 1998-ban a Lancet című lapban megjelent tanulmányában azt állította, hogy a mumpsz, rubeola és kanyaró megelőzésére szolgáló kombinált MMR oltás autizmust, illetve ehhez kapcsolódó bélbetegséget okoz. Azóta számtalan kutatás igazolta, hogy a feltételezett összefüggésnek semmilyen alapja sincs, ezért előbb a tekintélyes szaklap vonta vissza cikkét, majd idén tavasszal a brit orvosi kamara is kizárta tagjai közül az 53 éves orvost (aki azóta az Egyesült Államokban praktizál). A testület szerint dr. Wakefield hanyag és felelőtlen módon járt el, amikor mindössze 12 eset alapján a széles nyilvánosság elé tárta állítását. Bizonyítottnak látszik az is, hogy a kutatás nem volt érdek nélküli, hiszen az autista gyerekek nevében indult kártérítési perekben érdekelt ügyvédi körök 55 ezer fonttal pénzelték a brit kutatót.

Mindez azonban nem sokat változtatott azon, hogy a Lancet-cikk megjelenése előtt igen népszerű MMR oltás azóta sem szerezte vissza régi tekintélyét; a megkérdezett szülők továbbra is a mellékhatásoktól való félelmet jelölik meg a védőoltástól való ódzkodás legfőbb okaként.

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink