hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Varázslóra van szüksége az egészségügynek

Az egészségügyi államtitkárság sikere és kudarca Szócska Miklós államtitkár jövőbeni kommunikációs teljesítményének függvénye – írja a 2012-es évről szóló elemzésében az IDEA.

Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) "Megmenekül-e az egészségügy 2012-ben?" címmel a Budapest Business Journal számára írt elemzésében  eléggé borúlátó az ágazat körülményeinek idei alakulását illetően:

„A beharangozott változásokat legalább olyan lassan valósítják meg – írják  –, mint amennyi ideig a koncepció kialakítása és egyeztetése tartott, bár ezzel párhuzamosan az egészségügyi ellátórendszer központosítása, a nagytérségi betegútszervezési központok kialakítása és a betegutak meghatározása egyértelmű irányként és lépésekben jelent meg 2011-ben, és folytatódik majd a következő esztendőben is Az államosítás esélyt teremthet az ellátórendszer gyors racionalizálására, viszont 2012 nagy kérdése lesz, hogy él-e ezzel majd a kormányzat. Várhatóan továbbra is napirenden marad a rezidensek és szakorvosok bérrendezése, amelyet az ágazat forráshiánya következtében nem lesz képes rendezni a vezetés az érdekképviseletek számára elfogadható mértékű emeléssel.

A jövő évi gyógyszerpolitikát az egészségtudatosság Semmelweis Tervben foglalt igénye mellett az Széll Kálmán Terv diktálta drasztikus kiadáscsökkentés határozza majd meg. A gyógyszerkassza megtakarításának 2012-ben el kell érnie a 120 milliárd forintot.

Új intézmények létrehozása is napirenden van a következő évben: az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ, az Állami Egészségszervezési Központ és nagytérségi igazgatóságai új feladatkörrel és kompetenciával rendelkeznek majd az egészségügyi közigazgatásban.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint az Egészségbiztosítási Alapból ugyan az idei évnél 300 milliárd forinttal magasabb összeget lehet majd elkölteni, növekedésről azonban nem beszélhetünk, mivel 2012-ben a rokkantnyugdíjakat is e kasszából fizetik majd. A népegészségügyi termékdíjból és a járulékemelésekből származó többletbevételek jóval alacsonyabbak annál, amekkora összeget az egészségügyi ellátórendszer krónikus problémáinak orvoslása igényelne. Az állami átvétel miatt ráadásul az önkormányzatoktól, mint tulajdonosoktól a rendszerbe korábban bekerülő mintegy 90 milliárd forinttal is kevesebb jut az egészségügyi szolgáltatóknak.

Az egészségügyi államtitkárság sikere és kudarca Szócska Miklós államtitkár jövőbeni kommunikációs teljesítményének függvénye. A jelenlegi kilátások szerint a gazdaság növekedése 2012-ben nem éri majd el az 1 százalékot, emellett továbbra is szükséges lesz az állami kiadások csökkentése. A krónikus forráshiánnyal küzdő egészségügyi ágazatban e finanszírozási nyomás, valamint az Semmelweis Terv foglalt stratégiai célok esetleges meghiúsulása tovább feszíthetik a húrt – és nem elsősorban a betegek türelme, hanem az egészségügy belső érintettjei szempontjából.”

(Az IDEA elemzése a Book of List 2011-2012 kiadványban jelent meg.)

(forrás: Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA))

cimkék

hirdetés

Könyveink