hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Várakozás-térképhez gyűjtenek tapasztalatokat

A Gyógyulj Velünk Egyesület kéri a daganatos betegeket, illetve hozzátartozóikat, írják meg, esetükben mennyi ideig tartott, amíg a betegség gyanújától eljutottak a diagnózisig?

Az életkilátásokat alapvetően meghatározó kérdés, hogy mikor fedeznek fel egy rákbetegséget és mikor kezdődik meg annak kezelése. Magyarországon sokan nem élnek a szűrővizsgálatok nyújtotta lehetőségekkel és panaszok esetén is sokan túl későn fordulnak orvoshoz. A Gyógyulj Velünk Egyesület most arról szeretne képet kapni, hogy akik már orvoshoz fordultak, ők ezt követően mennyi várakozási idővel szembesültek az ország különböző részein? – olvasható az egyesület közleményében.

Gyors vagy lassú volt a diagnózis? Mennyit kellett várni ultrahangra, röntgenre, CT-re, MR-re, esetleg laboratóriumi vagy szövettani vizsgálatra? Hogyan zajlott a kivizsgálás, mire kiderültek a daganatos betegség részletei és megkezdődhetett a kezelés? Ezekre a kérdésekre keresik a választ, hogy kiderüljön: hol és milyen területen vannak ma várólisták a diagnosztikában?

A tapasztalatokat a betegszervezet összesíti, s – a beküldők anonimitásának biztosításával – közzéteszi, hogy ezzel is hozzájáruljon ahhoz, hogy minél teljesebb kép rajzolódjon ki a hazai diagnosztikai helyzetről, s a fejlesztési szükségletekről. A diagnosztikai várakozási időkről szóló történeteket a betegszervezet a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen várja – olvasható a Gyógyulj Velünk Egyesület közleményében.

hirdetés

Könyveink