hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Van sapkája? Nincs sapkája?

Mindig lehet valamiért támadni az orvost és a patikust

Az emberek bizalma töretlen az orvosokban és a gyógyszerészekben – állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin. Pedig mindkét szakma képviselőit folyamatosan érik támadások és kihívások egyaránt. Alighogy megindult az ellátásszervezéssel kapcsolatos kormányzati offenzíva, a szaktárca már a gyógyszerpiac átalakítását is tervbe vette.

Még el sem ült a kormány  utóbb alkotmányellenesnek minősített árbefagyasztási lépése nyomán keletkezett égiháború, máris gyülekeznek az újabb viharfelhők: az elképzelések szerint alapjaiban megváltoztatnák a gyógyszerpiaci szabályokat. Hogyan tudnak a gyógyszerészek alkalmazkodni ehhez a rendkívül változékony környezethez?

– Nehezen. Tipikus példa erre, ami a patikai árrésekkel kapcsolatban az elmúlt időben történt. Tavaly ősszel elkezdtünk tárgyalni a Pénzügyminisztériummal arról, hogyan lehetne változtatni a patikák jövedelmezőségén, miután az azt megelőző évben a kormányzat nem adott lehetőséget árrésemelésre. Ígéretet kaptunk arra, hogy fokozatosan igyekeznek javítani a helyzeten. Ez különösen fontos, ha azt nézzük, hogy Magyarországon 14 százalék a patikai árrés, míg az európai átlag 25, de van, ahol a 30 százalékot is meghaladja. Nem véletlen, hogy 800 olyan gyógyszertár van ma az országban, ahol a személyi jogos patikus egyedül lát el a takarítóitól az asszisztensi munkáig mindent, mert nem tud több pénzt kitermelni.

Mekkora hányada ez az összes gyógyszertárnak?

– Majdnem a fele. 2050 patika van. Nos, a tárgyalások eredményeként 1400 gyógyszertár kapott állami támogatást, ez évtől változott az árrésrendelet is, úgy gondoltuk tehát, végre valami megindult előre. Ezután viszont jött a gyógyszerárak befagyasztása, amely miatt összességében körülbelül 10 százalékos árréstömeg-csökkenést voltunk kénytelenek elkönyvelni. Azt az egymilliárd forintos keretet, amelyből tavaly január óta az említett 1400 gyógyszertár támogatást kapott, már ezt megelőzően megszüntették, majd 2,5 milliárdot kaptunk arra, hogy az árréskiesést kompenzáljuk.

A legújabb kormány-előterjesztés megint nem sok jóval kecsegteti önöket. Kialakították már a véleményüket a „gyógyszerpiac újraszabályozásáról” szóló koncepcióról?

– Az anyag szinte mondatról mondatra átveszi a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi elemzését. Készítői abból indulnak ki, hogy a verseny az egészségügyben és a gyógyszerpiacon – ahogyan ők fogalmaznak – a fogyasztók jólétét eredményezi, és jobb ellátást biztosít. Álláspontunk szerint azonban megalapozatlan, nemzetközileg sem igazolt és alapvetően téves ez az alapgondolat és ebből következően az egész, ultraliberalizált gyógyszerpiaci koncepció.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés