hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Van remény a szívinfarktus után!

 Egy majom bőrsejtjeiből laboratóriumban létrehozott őssejtekkel sikerült japán tudósoknak regenerálni öt beteg makákó károsodott szívét, írja a Faktor.

Ez az első alkalom, hogy indukált pluripotens őssejtekeket (iPS sejtek) használtak infarktust szenvedett szív károsodásának helyreállításához, írták japán szakemberek a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A majomkísérletekben a japán csoport egy makákó bőrsejtjeit használta fel. Átprogramozták őssejtekké, hogy szívizomsejtet nyerjenek, felhasználva egy immunrendszeri sejt fehérjét, amely biztosította a kompatibilitást a donor és a befogadó között, hogy a szervezet ne azonosítsa idegenként a donort. Ezeket a sejteket öt infarktuson átesett majom szívébe ültették be. A majmokat enyhe immunszupresszív gyógyszerrel kezelték és 12 héten át megfigyelés alatt tartották.

A sejtek javították a szív működését, bár felléptek szívritmus zavarok, viszont az új sejteket nem lökte ki a szervezet, írták a kutatók.

Vannak még leküzdendő akadályok, például daganat kialakulásának kockázata, szívritmus zavar és a magas költségek, mondta Siba Juji, a tanulmány társszerzője az AFP francia hírügynökségnek. Ám mint hangsúlyozta, bizonyos abban, az eljárást néhány év múlva már emberi próbákban is tesztelni lehet, írja a Faktor.

(forrás: faktor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink