hirdetés
2024. augusztus. 17., szombat - Jácint.
hirdetés

Változhatnak a gyógyászati segédeszköz-ellátás szabályai

Bár néhány betegségcsoportban szűkülhet az egyes gyógyászati segédeszközökhöz (gyse) való hozzáférés, a Belügyminisztérium szerint ez a betegek érdekét szolgálja, írja a Népszava.


Notice: ** SQL HIBA: Unknown column 'cOQ6EP1vwoE' in 'where clause' ** SQL QUERY: SELECT * FROM image WHERE img_id = cOQ6EP1vwoE ** HELY (1): /var/www/portal/_class/sql.class.php line: 210 ** HELY (2): /var/www/portal/_class/sql.class.php line: 248 ** HELY (3): /var/www/portal/_class/plugin/image.class.php line: 48 ** HELY (4): /var/www/portal/_class/plugin.class.php line: 156 in /var/www/portal/_class/sql.class.php on line 171

Szűkülhet jó néhány betegségcsoportban egyes gyógyászati segédeszközökhöz (kötszerekhez, pelenkákhoz, egyedi gyártású ortopéd cipőkhöz) való hozzáférésük a pácienseknek – állítják az érdekvédők egy néhány napja társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezetről. A Pintér Sándor-féle tárca szerint a változtatások nemhogy szűkítenék az ellátást, épp ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálják.

A jogszabály-javaslatban egyebek mellett a gyógyszer- valamint a gyógyászati segédeszköz piacot érintő, technikai pontosítások vannak. Ezek között finanszírozási eszközökkel újraszabnák az ellátást. " Például az eddig húsz helyett, ha javaslatot változatlan formában hirdetik ki, 15 speciális kötszer lenne felírható támogatással a súlyos lábszárfekélyes, vagy a hosszan tartó ágyban fekvés miatt kialakuló felfekvéses betegek sebeire. " (Azaz, ha ennél többre lenne szükség, akkor azt a beteg teljes áron tudja csak beszerezni.)

A jelenlegi támogatási rendszerben a „csupán” egy seb kötözésére szoruló, átlagos páciens ellátása havonta 30 ezer forintba kerül: ebből 24 ezret az állam, 6 ezret a beteg fizet térítési díjként. A súlyosabb, több seb kezelésére szorulóké már havi 50 ezer, melyből 10 ezer forint a térítési díj.

A darabszám csökkenés miatt – szakértői számítások szerint – az ilyen betegek költségei, " ha az egyszerűbb és legolcsóbb eszközt kapják, másfél-kétszeresére emelkednének. "

A Népszavának Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy adataik szerint ebben a betegkörben máris lehet olyan páciens, aki már nem jut megfelelő kötszerhez. Tavaly júniustól ugyanis a kormányzat az úgynevezett kétrétegű habszivacs kötszer felírását sebfotózáshoz kötötte. A fotózás részleteiről viszont nem készült szabály, nincsenek meg a technikai feltételei, az orvosok ehhez nem kaptak eszközöket. Ha egy orvos a mobiltelefonjával el is készítené a képet, nem jelölték meg, hogy azt hova és milyen formában kell feltölteni. Ezért aztán a kezelőorvosok nem is nagyon írnak fotózáshoz kötött kötszert.

A témában az ATV Egyenes beszéd című műsorának is vendége volt Rásky László.

Fotó: cottonbro studio, pexels.com
Fotó: cottonbro studio, pexels.com

(forrás: Népszava)

Könyveink